Enrique García Díaz

• „Nevěděl jsem, co bude zítra, ale věděl jsem, že chci zničit komunismus. Ale znamenalo to ztratit všechno, celou rodinu, ztratil jsem oba rodiče. Neměl jsem nikdy děti, ale můj otec byl přeřazen, moje matka ztratila práci a moje sestra zase manželství a nikdy je nenechali odjet z Kuby. Moje pokrevní rodina byla zničena, což se děje normálně v těchto režimech. Rád bych zmínil jednu věc – vždycky mě bavila moje práce u špionáže, ale nenáviděl jsem vlajku, pro kterou jsem pracoval. Ideály zpravodajské služby Kuby jsem začal časem pohrdat. Ale práci agenta jsem miloval, byla nesmírně zajímavá. Každá země bude mít vždy svou zpravodajskou službu. Ale to, co tu práci znevažuje, je právě vlajka, které patří.“

• „Přišla k nám osoba, kterou jsem nikdy předtím neviděl, a představila se jménem Gil. Řekl nám: ´Tak poslouchejte, já jsem vedoucí Oddělení výběrového řízení pro Ústřední zpravodajskou službu Kuby Ministerstva vnitra. Byli jste přijati do nejlepšího z nejlepších úřadů v rámci Státní bezpečnosti. Vaše práce začíná tam, kde končí legálnost.´ Na to nikdy nezapomenu. ´Ode dneška zapomeňte na Ústavu, zapomeňte na všechno. Vše, co budete dělat až do konce svého života, bude ilegální.´ To opravdu nikdy nezapomenu. Po nástupu mi přidělili falešné jméno. Jako agent jsem byl vždy Walter Díaz. Všichni kolegové zpravodajské služby a ministerstva mě znali pod tímto jménem.“

• "V té době [na začátku 80. let] jsem pochopil, že to nejhorší, o co se zasloužil komunismus, je zničení víry. V zemích, které zmiňuji [Chile, Peru, Ekvádor] lidé žijící v chudobě mohli alespoň v něco věřit, dokonce i v Boha, věřit, že se něco změní. Na Kubě ne. První, co bylo na Kubě zničeno, byla katolická víra. Katolíci, ani mladí katolíci, neodešli kvůli svým rodinám z Kuby a prakticky se z nich stali vyhnanci společnosti. Pokud jste v době, ve které jsem já vyrůstal, byli věřící, neměli jste žádnou šanci dostat se na nejlepší školy a univerzity. Nikdy jste nemohli studovat humanitní vědy. Ani ty nejlepší vědní obory nebyly pro vás. To samé platilo pro Církev adventistů sedmého dne. Situace se trochu změnila v 90. letech, ale během mého mládí bylo věřícím dokonce zakázáno studovat, pokud nebyli nějakým způsobem politicky aktivní.“

• „Musím poznamenat jednu věc: Když teď vidím, jak jsem smýšlel dříve a kým jsem nyní, měl bych se stydět - poté, co jsem zjistil, co je komunismus a marxismus doopravdy zač. Ale vyrůstal jsem na Kubě a v nějakých 11 nebo 12 letech jsem věřil, že to nejlepší je zemřít jako bojovník, jako Che Guevara, že to je to nejkrásnější, co se může revolucionáři stát. Vyrůstal jsem pod vlivem všech těch lží, vymyli mi mozek už v dětství.“

• 1

Miami, USA, 08.04.2019

• 2

Chtěl jsem odkrýt celému světu, co je komunismus na Kubě skutečně zač, a to se stalo mou posedlostí

Enrique García Díaz
Enrique García Díaz
zdroj: PB

Enrique García Díaz se narodil 9. července 1958 v kubánské Havaně. Vyrostl v rodině se silnými komunistickými ideály. V roce 1975 se kvůli práci svého otce přestěhoval do Peru. Tam Enriquemu nabídli práci na velvyslanectví Kubánské republiky a následně na Ústředí zpravodajské služby Kubánské republiky [Dirección General de Inteligencia de Cuba, zkráceně DGI], nejdůležitější instituci Státní bezpečnosti, spadající pod Ministerstvo vnitra Kubánské republiky [Ministerio del Interior de Cuba]. Jako tajný agent působil v letech 1978 až 1989. Dvakrát se zúčastnil speciálního výcviku pro agenty a vysoké funkcionáře na akademii v Rusku. Po nástupu do DGI mu vytvořili falešnou identitu a přidělili krycí jméno Walter Díaz. Během svého působení v DGI měl na starosti různé diplomatické, politické a ekonomické mise hlavně v Latinské Americe. Jelikož během svých pracovních cest navštívil mnoho kapitalistických a demokratických zemí, začal pochybovat o komunismu a marxismu. Nesouhlasil s upřednostňováním určitých skupin lidí ve společnosti a se socioekonomickými rozdíly mezi běžnou populací a elitami. V Ekvádoru se rozhodl spolupracovat s CIA a v roce 1989 s jejich pomocí tajně unikl ze země. Po dezerci z kubánských tajných služeb usiloval spolu s CIA o zničení komunistického systému, i když to znamenalo ztrátu kontaktu se svou rodinou a odsouzení k smrti na Kubě. V současnosti žije v Miami a věnuje se sektoru bezpečnostních služeb.