Antonín Gajda

* 1925  †︎ Neznámý

• "Z té školy nás šlo, myslím, dvacet. Dvacet nás šlo pěšky do Bolatic, tam měli naši vojáci výchozí stanoviště. Tam jsme se všichni pěšky dostali a ještě nás napadlo letadlo, když jsme byli u Štětiny, jakýsi Němec s letadlem. My jsme šli v útvaru, vedl nás voják. Bylo jediné možné jít na Kravaře, kde měli spravený most, protože tam nikde žádný most nebyl. Přešli jsme a na Štítině nás přepadli. Lítali jsme do příkopů, takové mostky a kolem lítaly kulky. Žádného nás ale netrefil. Potom pilot asi zjistil, že to nemá cenu, tak odletěl. Tak jsme se šťastně dostali do Bolatic, kde bylo centrum."

• "Přicházela fronta, tak toto bylo takové. Než přišla fronta, tak všichni byli nasazení. Říkali tomu Einsatz. Toto bylo všechno rozkopané. Němci přišli do hotových zákopů. Všechno měli připravené na ústup. Oni to věděli. Lidé museli jít ty zákopy kopat."

• "Vzpomínám si, jak byl pohřeb. Táta tenkrát koupil rádio a měli jsme plnou kuchyň lidí, kteří poslouchali pohřeb. Zdá se to dnes divné, ale lidi chtěli vědět, jak to vypadá. Tenkrát se tam v té době žádný nedostal, protože na to neměl."

• 1

Mokré Lazce, 01.07.2004

V armádě jsem se cítil jako doma

Antonín Gajda se narodil roku 1925 v Mokrých Lazcích na Opavsku. Vyrůstal v malém hospodářství a navštěvoval zdejší obecnou školu. Obec se i přes významný podíl českého obyvatelstva stala po Mnichovu součástí záboru tehdejší Německou říší. S příchodem války byl pamětník totálně nasazen do zámečnické továrny Říman v nedalekém Háji ve Slezsku. Obec Mokré Lazce byla 20. dubna 1945 osvobozena sovětskými jednotkami. Hned poté se Antonín spolu s bratrem a dalšími mladíky vydali do vojenského stanoviště zřízeného v Bolaticích. Cestou zažili útok německého letounu. Pamětník poté vstoupil do 1. československé samostatné tankové brigády a zasáhl do závěrečných bojů Ostravské operace. Po skončení války se s brigádou přesunul do Vysokého Mýta, kde nastoupil do poddůstojnické školy. Později došlo k jeho zařazení ke zbrojířům a zacvičoval nově příchozí nováčky. Roku 1947 armádu opustil a přešel do civilu. V době pořízení nahrávky (2004) žil v obci Mokré Lazce.