Miroslav Filler

• „Byl někde v podnapilém stavu, ukázal na obraz Gottwalda a řekl: ‚Toho byste měli shodit dolů.‘ Dva občané, kteří se k tomu nachomýtli, zavolali policii a ti si pro něj přijeli. Sepsali s ním protokol a byla z toho urážka Gottwalda a nějaké ty paragrafy o hanobení. Takováhle blbost. Pak k tomu ještě přimontovali odbojovou činnost a kamarády, kteří organizovali útěk na Západ. A na to konto byl zřejmě sledován. V jeho spisech jsem našel hlášení různých agentů, kteří ho sledovali. Zajímavé je, když píšou o tom, jak náš byt navštívil jakýsi třicetiletý pán, nezdržel se a vyptával se na otce. Prostě jde vidět, že jej sledovali, protože potom podávali hlášení.“

• 1

Nikdy bych neřekl klukům, že je táta zavřený. Neříkal jsem to nikde

Miroslav Filler se narodil 25. února 1939 v Praze. Svého otce Josefa Fillera poznal až po skončení druhé světové války, kdy se vrátil ze svého pobytu v Anglii. Sloužil tam jako pilot u Královského letectva. Maminka byla během heydrichiády společně s dalšími manželkami exilových letců umístěna do internačního tábora ve Svatobořicích, a Miroslav proto prožil rané dětství u prarodičů v Bubenči, kde jej rovněž zastihlo Pražské povstání i konec války. Fillerovi se v roce 1945 nastěhovali do velkého bytu po odsunutých Němcích. Otec se po návratu krátce angažoval v armádě a nakonec odešel do výslužby. Situace kolem rodiny se začala vyostřovat po komunistickém puči v únoru 1948. Zhoršila se nejen její ekonomická situace, ale Josefova minulost přitahovala rovněž pozornost StB. Vše vyvrcholilo v roce 1951, kdy byl za údajnou urážku Klementa Gottwalda odsouzen k osmnácti měsícům v pracovním táboře v Kladně. Po propuštění mu bylo oficiálně zakázáno působit v Praze. Rodina se proto přestěhovala do Josefova Dolu. Josef Filler zemřel v roce 1952, kdy se společně se svým kamarádem z anglické služby nešťastnou náhodou otrávil plynem při vaření kávy. Pohřeb proběhl bez jakýchkoliv státních poct. Jeho manželka se po zbytek života angažovala v tehdejším Svazu protifašistických bojovníků. Miroslav Filler se vyučil a pracoval jako mechanik a řidič.