Jana Fiedlerová

• „[Otec vyprávěl:] Ve Valdicích jsem bydlel v bývalé kartuziánské knihovně, kde nás bylo sedmdesát na dvou- a tříetážových postelích. Dostal jsem lůžko na spodku, blízko umyvadel a záchodů, zato to ale bylo to nejhorší lůžko, pokud se týče zimy. Hned vedle lůžka bylo stále otevřené okno na větrání tak velkého ubytovacího prostoru, ale málo platné. Při studeném podzimu roku 1958 byla v noci taková zima, že jsem si říkal, že to nemohu vydržet ani jednu zimu, natož šest. Měl jsem o deku víc než druzí, spal jsem v takovém tříčtvrtečním zimáčku někdy, pozůstatku německé armády v bojích se SSSR, s čepicí na hlavě, a přesto jsem nebyl ve stavu se zahřát a zuby mi jektaly.“

• „Byli oba bratři zatčeni. Tatínek měl chřipku a byl i vlastně s tou chřipkou převezen do Náchoda do vazební věznice, strýc Karel byl zatčen přímo v zaměstnání. Následovalo pět různých soudů, nejdřív soudy v Náchodě, a byli odsouzeni. Strýc na šest roků, tatínek na sedm roků a byli odsouzeni každý k pokutě deset tisíc korun a ztrátě některých věcí – obrazů, známek, knih.“

• „Možná by se dalo říct, [pokud jde o ty] pokuty deset tisíc, že já jsem zůstala sama s maminkou a Karel měl dvě dcery. A těch deset tisíc, tenkrát když byly důchody dvě stě korun nebo sto osmdesát korun, tak deset tisíc bylo strašně mnoho peněz. Ale protože řekli, že když se zaplatí těch deset tisíc, tak že je pustěj, tak samozřejmě celá velká rodina, příbuzenstvo nám pomáhalo a těch deset tisíc se zaplatilo. I zrovna tak za toho Karla. Sestry a prostě babičky, dědové, všichni se skládali. A stejně to ale nepomohlo a nepustili je, to prostě byla taková zbytečnost.“

• 1

Broumov, 24.01.2018

Vstala jsem, že tátovi pomůžu. Dozorce mi ale pohrozil, že návštěvu zruší

Jana  Fiedlerová
Jana Fiedlerová
zdroj: Pamět národa - Archiv

Jana Fiedlerová se narodila 21. srpna 1940 v Červeném Kostelci. Její dědeček po zkušenostech z ciziny založil rodinnou firmu Václav Gaberle - textilní ateliér. V ní také později začal pracovat Janin otec Jaroslav a strýc Karel. Když přišlo po komunistickém převratu v roce 1948 znárodňování, převzala firmu Textilní tvorba Praha. V roce 1958 byli Janin otec i strýc zatčeni a odsouzeni k šesti letům vězení. Strýc Karel zemřel v roce 1988, otec Jaroslav se dočkal rehabilitace a navrácení veškerého majetku.