Libuše Fajtlová

• "Jenom na ten Pankrác. Shodou okolností jsem otěhotněla, a když jsem jela na Pankrác, chtěla jsem mu ukázat těhotenský průkaz. Dohlížitel okamžitě na mě, že nemůžu nic ukazovat. Do Ilavy jsem se ale pak už nedostala, ale maminka s bratrancem tam za ním byli."

• "Byl to vztah k dělnické třídě, protože já jsem byla z dělnické rodiny. Jako se mělo dělníkům pomoct, bylo téměř automatické, že děti komunistů budou v členství pokračovat. I když u nás to dopadlo tak, že tatínek skončil v 50. letech v kriminále, seděl v Ilavě."

• "Ano, to mi bylo deset let. Jak jsme se schovávali, když přijeli Němci, tak tentokrát, když se vylévala struska na hutích, říkalo se: 'Kladno, rudé Kladno.' Když zapálili Lidice, to byl kouř, to šlo nahoru do oblak. Spousta lidí stála na silnici směrem ke kostelu a dívali jsme se, jak jsou oblaka černých mraků. Pak jsme se dozvěděli, jak to dopadlo s lidickými pány a manžely žen, které byly odvlečeny. Když se vrátily z koncentráku Ravensbrücku, proslechlo se, že přiváží lidické ženy. Tak babička mě vzala a jely jsme k reálce, kde byly ubytovány. Lidi tam nosili spoustu věcí pro ty ženy, které přijely bez ničeho, vychrtlé a bez dětí. To byl takový dominantní... v člověku to zůstalo."

• 1

Cheb, 08.06.2022

Žili jsme v tom, že děti komunistů budou v členství pokračovat

Libuše Fajtlová v roce 2022
zdroj: Paměť národa

Libuše Fajtlová, rozená Datlová, se narodila 23. března 1932 v Kladně a vyrůstala v dělnické rodině v Rozdělově. Za německé okupace, v červnu 1942, sledovala z Kladna vypálení Lidic. Hned po válce se stala členkou místního skautského oddílu a po zakázání činnosti docházela do Pionýru. Oba rodiče se stali po válce členy Komunistické strany Československa a v roce 1948 tam vstoupila i pamětnice. V roce 1948 až 1949 absolvovala jednoroční přípravný kurz na maturitu a po náboru studentů odešla studovat do Olomouce. V roce 1954 dokončila vysokou školu a od roku 1956 žila a vyučovala spolu s manželem v Chebu. V 50. letech došlo k odsouzení jejího otce ve skupinovém procesu, otec si výkon trestu odpykal na Slovensku v Ilavě. Brzy po návratu z vězení zemřel. Jako členka komunistické strany prošla po roce 1968 stranickými prověrkami a členkou jmenované politické partaje zůstala až do pádu komunistického režimu v Československu. Patří ke špičce v oboru paličkování a je spoluzakladatelkou Spolku krušnohorská krajka. V době natáčení žila v Chebu (červen 2022).