Jaroslav Dolejš

• „Moje založení církve v Montrealu popudilo soudruhy velice. Následoval tlak na mého bratra, kterého si k sobě pozval krajský církevní tajemník a zeptal se ho: ‚Pane faráři, je váš bratr v Kanadě legálně?‘ Brácha odpověděl, že nejsem, a neměl pravdu. V Kanadě jsem legálně byl. [pauza] Tedy, z mého pohledu. Tajemník na to opáčil: ‚No vidíte! A to už stačí k tomu, abychom vám sebrali státní souhlas.‘ Brácha se ve vteřině naštval a řekl: ‚Tak já tedy končím! Tady si ho vezměte. Já už s vámi mluvit nebudu.‘ Tímto aktem odešel ze služeb církve, protože mu došlo, že by to dříve nebo později muselo skončit špatně. Později sháněl práci, aby se z něj nestal příživník. Bylo naprosto evidentní, že jej nikde nechtěli přijmout. Jedinou práci, kterou nakonec dostal, byla na pozici zřízence v plzeňském krematoriu.“

• „Čekali tam na mě dva slušně oblečení pánové. Ve chvíli, kdy mi nabídli kávičku, mi začalo být jasné, že se něco šije. Jeden z nich začal: ‚Pane faráři, my víme, že se v nymburském okrese tajně scházejí faráři, ale nevíme proč.‘ Já jsem o tom samozřejmě věděl. Dělo se to tak, že paní farářka Benešová napekla buchty a jednou za měsíc se u ní všichni slezli, pili kafe a vyprávěli si protistátní vtipy. To bylo vše. O žádné spiknutí se nejednalo. Já osobně jsem tam nejezdil. Byl jsem tam jenom jednou. Pánům to však očividně leželo v žaludku: Copak tam asi ti spiklenci dělají? V tu chvíli to pro mě znamenalo určitý zlom. Řekli mi, že by byli rádi, kdybych tam zašel a referoval jim o tom, co se tam odehrává. Za to mě měli pustit do Egypta. V tom okamžiku mi došlo, že mám dvě možnosti. Buď bych řekl ne a v životě už se nikam nepodíval. Nebo bych řekl ano a zkorumpoval se jako prostitutka. Ve vteřině rozhodnutí jsem na to kývnul, za což mi dali jednorázovou výjezdní doložku do všech státu světa. Bylo to jedním rázem a bylo to do všech států světa.“

• „Tenkrát byl naprosto plný Václavák. Šlo o jeden z těch zápasů, který jsme vyhráli 4:3. Přesně už si to nepamatuju. Svobodné slovo, nebo Práce vytisklo vydání, ve kterém ještě nebyl výsledek. Deset tisíc výtisků vyletělo oknem přímo do davu. Lidi to chytali a zapalovali. Kdo začal tu věc s Aeroflotem, si už přesně nepamatuju. Najednou to začalo práskat a třískat. Uprostřed náměstí ležela hromada dlažebních kostek, které tam samozřejmě neměly co dělat. Dle mého názoru to bylo připraveno k tomu, aby se našel první člověk, který si hodí. Vše se dělo ve strašlivé euforii po hokejovém zápase. Šlo o jeden z těch okamžiku, na jehož základě se začaly později utahovat šrouby.“

• „Náš nejzajímavější případ byl chlapec, který utekl, když mu bylo patnáct. Jeho maminka, paní Nováková, se rozhodla, že spolu pojedou na dovolenou. Čtrnáct dní před tím prodala byt a auto. Státní bezpečnost okamžitě poznala, že to není v pořádku. Když pak oba procházeli pasovou kontrolou, tak jí řekli: ‚Paní Nováková, vy nikam neletíte. Ale váš syn může, jestli chce.‘ Ona se na místě otočila a řekla: ‚Honzo, zůstaň tam.‘ [pauza] Honza tedy letěl sám a vyskočil v Montrealu z letadla. Stalo se to devětadvacátého prosince devatenáct set sedmdesát devět. V Kanadě nikdo nevěděl co s ním, protože na to nebyl precedens. První noc jej nechali v hotelu, kde měly imigrační úřady své křídlo s mřížemi v oknech. Následující den mě zavolali a společně jsme jeli do města. Imigrační soudce mi řekl: ‚Co budeme dělat? My ho nikam pustit nemůžeme, vždyť je mu patnáct.‘ Řekl jsem, že si ho vezmu k sobě domů. Musel jsem zaplatit kauci, která činila pět set dolarů. Částku jsem pokryl církevním šekem psaným na konto, kde jich bylo dohromady asi padesát, a Honzu jsem odvezl domů. V té době jsem žil život svobodného mladého muže. Příští neděli jsme šli společně do kostela, kam pravidelně docházela také rodina Bajerova. Pan Bajer měl elektrikářskou firmu a společně se svou manželkou vychovávali dvě děti ve věku třináct a patnáct let. Paní Bajerová se na něj dlouze podívala a řekla: ‚Honzo, odkud jsi?‘ On odpověděl, že z Chomutova. Ona se zeptala znovu: ‚Jmenuje se tvůj táta Richard?‘ Honza odpověděl, že ano. Pak už jen vykřikla: ‚Tebe jsem vozila v kočárku jako malého kluka!‘ V pondělí jsme šli na imigrační úřad. Tam jsme podepsali nové papíry. Honza se k nim přestěhoval a bydlel u nich až do té doby, než se dostal na univerzitu.“

• 1

Každý týden jsem si mohl být jistý, že aspoň jeden hupne

Jaroslav Jerry Dolejš se narodil 5. ledna 1953 v Českých Budějovicích do rodiny faráře a kazatelky Československé církve husitské. Většinu svých dětských let prožil v Kadani, kde jeho otec vedl farnost. Vystudoval Husovu československou bohosloveckou fakultu v Praze. První státní zkoušku zde složil v roce 1974 a kvůli nedostatku duchovních mu ihned svěřili farnost v Rožďalovicích. V té době už byl také čerstvým otcem rodiny. V následujících letech se začal postupně připravovat na emigraci do zahraničí, kterou plánoval podniknout během dovolené v Egyptě. Pro získání výjezdní doložky podepsal příslib spolupráce s StB, ke které kvůli jeho útěku nikdy nedošlo. V Káhiře se přihlásil na ambasádu Spojených států, která pro něj vyřídila imigrační vízum do Řecka a o týden později mu tam umožnila odletět. Následující dva roky strávil jako varhaník u německého evangelického sboru v Aténách. Na podzim roku 1978 se přesunul do Kanady, kde později získal občanství. V Montrealu založil náboženskou obec Československé církve husitské. V letech 1979 až 1982 pomáhal jako tlumočník československým emigrantům, kteří utekli při mezipřistání z letadla mířícího na Kubu. V první polovině 80. let však byla tato linka zrušena a postupně opadal i zájem o Jaroslavovy bohoslužby. V následující dekádě proto začal podnikat v turistickém ruchu a zřizování restauračních zařízení na Kostarice, Arizoně a v Torontu. V roce 1995 se vrátil zpět do Čech, založil druhou rodinu a pracoval mimo jiné jako vedoucí expedice vozů ve Škoda Auto. V době natáčení rozhovoru v roce 2020 žil v Salt Lake City v Utahu ve Spojených státech amerických