Petr Deiml

• „Moje zapojení bylo tím, že jsem chodil na židovskou obec, a věděl jsem, že kromě toho, že jsem Čech a že jsem šťastný, že jsem Čech a že mám svoji partu, svoji loděnici, tábory, ale že mám ještě něco, a to je moje židovství.“

• „Dál jsem zůstal v kontaktu s tímto přítelem a ještě s dalšími, ale velice minimálně, protože jsem nechtěl škodit, ale nevěřil jsem, že bych se mohl vrátit. Až přišel rok 1989 nebo 1990, to už jsem nemohl vydržet a hned jsem jel za manželkou, jeli jsme do Čech. Navštívili jsme všechny přátele, a to tím způsobem, že jsem jen zaklepal na dveře a hned se vědělo, o co se jedná, a bylo to překvapení pro všechny. Bylo to něco, co člověk musí zažít, všechny jsem zval a byl jsem všude zván, musel jsem odpovídat na spousty otázek. Byla to krásná doba, i když Praha v té době byla ještě velice šedá a byla kromě metra skoro taková, jako když jsem ji opustil.“

• „Náš byt jsme zabalili během dvou dnů. Moc jsme si toho nemohli vzít. Matka řekla: ‚Musíme zapomenout na všechno, co bylo, musíme udělat vše nové, takže si vezmi jen to nej, nej, nejdůležitější, pár fotek a podobné věci.‘ Bylo zajímavé, že jsme bydleli v blocích postavených po válce pro politické vězně. Tam jsme žili a těm blokům se říkalo Žiďárna, protože doopravdy v těch domech byla velká koncentrace Židů, kteří ty byty dostali. 30. srpna byly na ulici dva malé fiátky, kamarád z protější ulice se svou matkou a my jsme v tu samou hodinu odjížděli, i když jsme nebyli nijak koordinovaní, že bychom o tom jeden druhému řekli. Takhle jsme odjížděli 30. srpna celá rodina, protože bratr už byl v Izraeli a zůstal zde.“

• „Naše rodina se rozhodla jet do Izraele. Jedním z důvodů bylo, že rodiče zde měli spoustu přátel ještě z válečných dob. Protože oba moji rodiče byli dost známí mezi přáteli, kteří žili v různých kibucech tady, tak ‚kibucníci‘ se v roce 1965 složili a zařídili rodičům letenky do Izraele. Možná to bylo už v roce 1964, ale moji rodiče byli v Izraeli už před naší imigrací.“

• „Když člověk musí posoudit svůj život, tak jsem dosáhl mnoho v tom směru, kterým jsem šel. Myslím, že jo. Jestli jsem dosáhl všeho? Ne. Za půl roku půjdu do penze, ještě jsem se nezačal připravovat. Myslím, že jsem založil skoro z ničeho – protože jsme přišli sem do Izraele, jak by se řeklo, s holou prdelí a bez ničeho jsme se zde zařídili – a nemůžu říci, že si tady žiju špatně. Prošel jsem několika válkami, které tu byly, do čtyřiceti let jsem byl mobilizovaný; poté, co jsem se vrátil z Německa. Myslím, že si nemůžu stěžovat.“

• 1

Kirjat Tivon, Izrael, 25.03.2017

Cítil jsem se jako Čech, který má navíc židovství

Petr Deiml se narodil 28. září 1950 v Praze rodičům, kteří přežili holocaust. Má staršího bratra a mladší sestru. Otec Jiří Deiml pocházel z Plasů u Plzně, maminka Erika Rothová, zvaná Ečka, z Ostravy a oba byli členové sionistických spolků. Otec pracoval v podniku zahraničního obchodu, poté jako nákupčí podniku, maminka vedla hematologickou laboratoř. Petr Deiml studoval na gymnáziu v Praze, volný čas trávil v loděnici a se skupinou židovské mládeže zvanou Děti Maiselovky. V roce 1968, po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy, se rodina rozhodla emigrovat. Na konci srpna 1968 odjeli do Vídně, odkud pokračovali do Izraele. Žili v Tel Avivu, kde pamětník pokračoval ve studiu. V roce 1970 složil maturitní zkoušku a v letech 1970-1973 absolvoval povinnou vojenskou službu. V roce 1973 se účastnil jomkipurové války. Po návratu do civilu studoval v Jeruzalémě biologii, později přešel na medicínu. Od roku 1974 žil v Německu, kde studoval biotechnologii, a zůstal zde i po dokončení studia. V roce 1977 se oženil a pracoval jako biotechnolog. Po devíti letech v Německu, v roce 1983, se s manželkou rozhodli pro návrat do Izraele. Po roce 1989 pravidelně navštěvuje Českou republiku, setkává se s přáteli z tzv. Dětí Maiselovky. Petr Deiml žije v Kirjat Tivon.