Marie Cigánová

• „Paní Marie, vy si na to pamatujete, když jste se s mámou a sestrou dozvěděly, že táta je mrtvý?” – “Pamatuji si, že maminka byla ráno v kostele. Cestou z kostela se vždy stavila na poště zeptat, jestli přišel dopis. Poštmistr jí řekl, že dopis nepřišel, ale dal jí více písemností, aby je roznesla po okolí. Oznámení, že táta padl, vložil až naspod. Nechtěl vidět, jak bude maminka plakat.“

• „Z jídelního servisu obíjeli zlaté okraje. Mysleli si, že to je zlato. Odmontovali dvířka od všech chlívků a odnesli je na pole. Tam měli vyhloubené díry, ze kterých stříleli, a těmi dvířky se kryli.“

• „Maminka se sousedkou si vzaly koše a šly na pole sbírat granáty. Když měly koše plné, vykopaly jámu, vysypaly tam ty granáty a zasypaly je. Nevím, jestli všechny granáty byly funkční, ale nikomu se nic nestalo. Na tom poli bylo třeba sázet brambory, takže musely tu munici nějak uklidit. V lese byly zase pancéřové pěsti. Byly tam vykopané takové velké kryty a těch pancéřových pěstí tam bylo možná pět. Také tam bylo hodně malých děr a do těch se ty pancéřové pěsti zahrabaly.“

• 1

Hlučín, 12.04.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Slezsko: Paměť multietnického regionu

Tvá řeč není důležitá. Podstatné je, jaký jsi.

Marie Cigánová
zdroj: dobové foto / archiv Marie Cigánové 60. léta + současné foto / Post Bellum duben 2016

Marie Cigánová se narodila 7. června 1936 v Hati na Hlučínsku. V důsledku mnichovské dohody se v říjnu 1938 stalo Hlučínsko součástí německé říše a stejně jako všichni obyvatelé Hlučínska získala i pamětnice německé občanství. V roce 1939 narukoval otec do německé armády a Marie Cigánová si vzpomíná na jeho návštěvy, když přijel domů. Čtyři dny poté, co 22. června 1941 Adolf Hitler napadl Sovětský svaz, otec pamětnice v bojích na Ukrajině zahynul. V dubnu 1945 prožila Marie Cigánová na Hlučínsku boje Ostravsko-opavské operace a stala se svědkyní situace, kdy sovětský voják chtěl zastřelit její matku. Vystudovala Vyšší hospodářskou školu v Ostravě a nastoupila do chemických závodů v Ostravě.