Maria Čachová

• „Protože nám nesdělili, že tatínek je mrtvý, tak maminka nedostávala důchod, protože on prostě neexistoval. Oni na to určitě přišli, že měl falešné doklady. Protože pokud ho někomu ukázali z Peček, tak poznal Štěpána Hovorku.“

• „A pak ještě jedno bombardování jsem zažila a to už jsem tam pracovala, to jsem tam byla totálně nasazená. A vždycky když zahoukaly sirény, tak jsme museli opustit továrnu, pracoviště, a jít ven. A vždycky jsme utíkali směrem k nám. A to jsme doběhli až tady k našemu domu a tady je takový žleb po levé straně, a když jsme přibíhali k tomu žlebu, tak bombardovali zrovna taky, a tak jsme utíkali tím žlebem nahoru. A to jsem se tenkrát hrozně bála. A to jsem zažila to dvojí bombardování, ale nás se to netýkalo, tak jako třeba tam u továrny to pobořilo domy a byli tam mrtví a tak, tak to tady na této straně ne.“

• „A já si pamatuju, třeba jsme měli kantorku, která chodila s hákovým křížem na krku, zlatým, a na kabelce měla hákový kříž. A už prostě jsme byli takoví podlidi. A vzpomínám si, že se jí asi utrhl ten hákový kříž zlatý, když byla na toaletě, a nějaké holky šly po ní a objevily to a přišly s hákovým křížem a ukazovaly to ve třídě klukům. A kluci jim to sebrali a spláchli to do záchodu. To si pamatuju, jak skončil jeden hákový kříž.“

• 1

Zlín, 09.03.2023

• 2

Zlín, 14.04.2023

Tatínek nikdy o nikom nemluvil, protože říkal, že když nic nevíme, nemůžeme nic prozradit

Maria Čachová, Boží tělo, 30. léta
zdroj: archiv pamětnice

Maria Čachová, rozená Hovorková, přišla na svět 30. ledna 1926 v Mukačevu na Podkarpatské Rusi, kde tehdy působil její otec Štěpán Hovorka jako zbrojíř v hodnosti štábního rotmistra československé armády. Roku 1923 se oženil s maminkou pamětnice, Evženií (Eugenií) Ederovou, která pocházela ze smíšené česko-rakouské rodiny a narodila se ve Vídni. Maria Čachová vyrůstala převážně ve Zlíně společně s mladší sestrou Ludmilou. Obecnou školu absolvovala na Masarykově pokusné škole a měšťanku ve speciální cizojazyčné třídě, kde se zdokonalila v němčině. Po škole pracovala (v rámci totálního nasazení) ve zlínském Baťově závodě a prožila zde bombardování i osvobození Zlína, na kterém se podílel i otec coby člen odboje. Po válce absolvovala večerně studium ekonomie a nastoupila jako úřednice na úřadu práce, kde se seznámila s budoucím manželem, právníkem Janem Čachou. V dubnu 1948 se vzali a brzy se narodila jejich jediná dcera Ylona. Na podzim roku 1948 se Mariin otec zapojil do protikomunistického odboje. Stal se členem skupiny Štěpána Gavendy a získal krycí jméno Baste. Přímo ve Zlíně obsluhoval dvě mrtvé schránky. O vlásek unikl zatčení 1. srpna 1949, kdy Státní bezpečnost (StB) zatkla agenta chodce Gavendu, a od té doby se skrýval. 1. prosince 1949 padl do léčky tajné policie a byl zastřelen ve svých rodných Pečkách. Rodina pamětnice nebyla ze strany policie o úmrtí otce vyrozuměna a úmrtní list obdrželi až za víc jak půl roku po jeho smrti. Rodinu Marie Čachové i rodinu její sestry postihla perzekuce ze strany totalitního režimu. Přišly o zaměstnání, vyhozeni byli i jejich manželé a potíže se nevyhnuly ani jejich dětem. Roku 2014 došlo k uznání zásluh Štěpána Hovorky na protikomunistickém odboji. V době natáčení (2023) žila Maria Čachová stále v rodinné vile ve Zlíně.