RNDr., CSc. Adolf Absolon

• „Když jsme [do Teplic] přišli, kolem domu byly kanón, obrněné transportéry i osobní auta, zřejmě důstojníků. Zajímavé je, že jsme dostali klíče od bytu, a když jsme do něj vstoupili, byl tam veškerý nábytek. Byl tam pořádek, jako kdyby ti lidé odešli nedávno. Byly tam i různé osobní věci, fotografie, a tak jsme zjistili, že tam bydlel mladý německý důstojník s manželkou. Nepamatuji si, jestli tam byly nějaké děti. V každém případě to byl důstojník, který před Rudou armádou prchnul dřív, než došlo k vystěhování. Můj táta byl tak poctivý, že to ihned oznámil. […] Přijel náklaďák a vyvezli veškerý nábytek. Všechno, co tam bylo, jim táta odevzdal. Byla tam nádherná sbírka známek, to jim táta taky odevzdal. Byly tam knihovny plné knížek s obrázky, to šlo taky pryč.“

• 1

Loretánská 173/1, 118 00 Praha 1, 21.01.2022

• 2

Loretánská 1, 118 00 Praha 1, 11.03.2022

Česká známková tvorba drží vysokou laťku a já se snažím přispět k tomu, aby se nám to dařilo i nadále

Adolf Absolon (1958)
zdroj: archiv pamětníka

Adolf Absolon (narozen 14. července 1937 v Praze) je přední český ilustrátor a autor návrhů poštovních známek. V letech 1952–1956 studoval střední průmyslovou školu geologickou. Ve studiu geologie pokračoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, promoval v roce 1962. Do roku 1988 pracoval jako geolog a vedle práce geologa se intenzivně věnoval ilustrování populárně-naučných knih. Své ilustrace předložil k přihlášce do Svazu českých výtvarných umělců a 3. června 1988 byl přijat. V roce 1989 začal působit jako výtvarník na volné noze. V roce 1995 vyšly jeho první dva návrhy poštovních známek, koncem roku 2022 byl autorem 35 příležitostných známek. Roku 2020 se stal členem Sdružení českých grafiků Hollar. Ve volné tvorbě se v době natáčení v roce 2022 stále věnoval především olejomalbě krajin malých formátů, inspirovaných starými holandskými mistry.