PhDr. Štefan Horský

• "Tam sme vysielali len chvíľu, lebo bolo to ďaleko. Mali sme redakcie na viacerých miestach. Ekonomický námestník už mal dopredu pripravené, kam pôjdeme. Do ktorej školy alebo podniku, vysielali sme na daňovom úrade, naproti Primaciálnemu námestiu. Išlo o to, aby sme nemali ďaleko do redakcie, lebo tam sme si normálne robili robotu. Ty máš ministerstvo spojov, ty informácie, ty stranu a vládu, ty prístav, ty železnice. Čo donesieš smenárovi, ten mal dve korešpondentky, ktoré robili dňom a nocou. Nosili písací stroj a papier a sme sa striedali na smeny a presúvali sme sa podľa situácie. No aby nebolo ďaleko k vysielaču, tak sme sa presunuli zo Zlatých pieskov do Ahoja oproti Štolverku. Dokončili tam práve budovu rádiokomunikácií, ktorá už bola pred otvorením. Slávnostne sme z nej začali vysielať."

• "Susedom v našom dvojdome povedali: ,Musíte od zajtra uvolniť jednu veľkú izbu. Strážna jednotka Nemcov bude strážiť Marcheggské mosty.´ Od roku 1938 do februára 1945 boli ako hodinky. Posledný rok už boli Volksturmáci staručkí ľudia a už mali problém vyštverať sa na ten strmý násyp. Hlavne v zime. Ale strážili jak hodinky. Tí Nemci nás strážili podľa toho, aká bola zimy. Niekedy sa striedali po hodine, niekedy po dvoch."

• "Najdramatickejšie sú pasáže, keď sa dovalil nemecký front. Nemeckí dôstojníci, poručíci a esesáci boli v našej izbe hore a my sme boli v pivnici. Jednoducho prišli k nám a bez pýtania sa nasťahovali do našej spálne. Odtiaľ riadili streľbu proti Rusom v Mariánke a Záhorskej Bystrici. Od nás strielali, takto rovno sme sa dívali cez pivničné okienko. Z tých kanónov vyskakovali tie gule a leteli hore, tomu sa hovorí rovná dráha strely, do Mariánky. Po vojne som našiel ľudí, čo si to pamätali."

• 1

Bratislava, Slovensko , 18.11.2018

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

My sme si ako redaktori plnili základnú rozhlasovú povinnosť, ktorou bolo informovať o aktuálnom dianí

Stefan Horsky, historicka fotografia
zdroj: vlastný

Štefan Horský, pôvodne Hason, sa narodil v roku 1929 v Stupave, v rodine železničiara. Detstvo prežil v železničiarskom strážnom domčeku v Devínskom Jazere. V rodinnom dome zažil nemeckých vojakov i sovietsky súd nad Nemcami. Po maturite na Obchodnej akadémii nastúpil na dva roku do Slovenskej hypotečnej a komunálnej banky. Potom išiel na vojenčinu na Šumavu. V roku 1952 nastúpil do Československého rozhlasu v Bratislave ako spravodajca. Bol pri zrode relácií na živo - Dobré ráno a neskôr sa stal šéfredaktorom Spravodajstva. V roku 1968 vysielal naživo o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Po previerkach z roku 1970 bol presunutý do Metodicko-výskumného kabinetu. Napísal 5 kníh. V rozhlase robil dalšie dve desaťročia. Je členom Spolku slovenských spisovateľov.