František Zelinka

Vystěhovali nás do pohraničí a hospodářství mezitím srovnali se zemí

František Zelinka, natáčení pro Paměť národa, září 2022
zdroj: Paměť národa, Rostislav Šíma

František Zelinka se narodil 5. dubna 1937 v Tunochodech na Vysočině. Vyrůstal v hospodářské rodině římskokatolického vyznání. Po místní jednotřídce docházel na obecní školu v Číhošti, později na měšťanku ve Zbýšově a poté pracoval v hospodářství svého otce. V neděli 11. prosince 1949 byl přítomen na mši svaté v číhošťském kostelíku, kde se během kázání kněze Josefa Toufara rozkýval křížek na oltáři. Jejich rodina hospodařila na 18 hektarech půdní výměry. Na jeho otce byl od začátku 50. let vyvíjen nátlak na vstup do Jednotného zemědělského družstva Tunochody, což odmítal. Navyšování zemědělských dodávek se stalo neúnosné. Za jejich nedodržení byl v roce 1951 odsouzen k nepodmíněnému trestu jeden rok a podruhé pak v roce 1953 na 18 měsíců. Rozsudek obsahoval i zákaz pobytu v okrese Ledeč nad Sázavou navždy a došlo tak k nucenému vysídlení rodiny do pohraničí. Rodina pamětníka od té doby žila spolu s dalšími rodinami kulaků v osadě Kohoutov (Hamberk) nedaleko Javorníku. Hospodářství Zelinkových přešlo do užívání jednotného zemědělského družstva, které nechalo zbourat obytnou i hospodářskou část a vystavělo zde kravín. Po letech se Zelinkovi z pohraničí přiblížili na Kutnohorsko, kde pamětníkovi rodiče pracovali jako dělníci v zemědělství a také zde dožili. Po roce 1989 došlo k soudní rehabilitaci pamětníkova otce. František Zelinka pracoval až do odchodu do penze v zemědělství. V době natáčení žil v obci Polánka, okres Kutná Hora (leden 2022).