Marie Zdráhalová

• „Já bych radila mladým, aby si hodně četli a informovali se o všem. Aby nešli jenom jedním směrem, ale aby se informovali o všem. Proč co jak vznikalo? Proč to lidi dělali? Co tím chtěli a co z toho vlastně vylezlo? Že ne vždycky ta idea, za kterou se šlo, tím směrem zůstala. A že kritika je dobrá věc, ale je dobré ji taky přijmout. Ne jenom ji dávat. Takže to bych radila mladým.“

• „Pak už jste znali to znění [Charty 77] a rozhodovala jste se nějak, jestli to podepíšete? Rozhodoval se manžel? Domlouvali jste se nějak?“ - „Ne, to bylo úplně jasné. Protože to má jasný cíl, aby lidi, kteří můžou v nějaké profesi jít dopředu a zajímá je to, aby to místo mohli dělat. Aby se mohli dál vzdělávat. Aby mohli mít svůj názor. I diskutovat s lidma, kteří nemají tento názor. A domlouvat se. Aby neexistovalo, že tahle strana má pravdu, tahle nemá pravdu, ale nelze se domluvit. Domluvit se jde vždycky. Když se chce.“

• „Takže to nejstarší děcko začalo chodit do školy hned. Jak oni tam prospívali?“ - „Začalo chodit do školy a prospívali dobře. Děti se učí rychle. Dětem řeč je celkem jedno, a když se mluví tak i tak, tak to tak berou. Musím říct zaplaťpánbůh.“ - „Ten nejstarší syn, tomu bylo šest - jak to vnímal? Vy jste řekli, že teď se musíte odstěhovat, že budete žít tam. Ptal se vás?“ - „Neměl o tom představu vůbec. Jeli jsme, jeli jsme dlouho vlakem a to byla spokojenost, protože jinak my jsme si celkem nemohli dovolovat někam jezdit nebo tak. A tam se o nás starali tak dobře, že děti mohly chodit do nějakého zábavního parku. Děti nepociťovaly vůbec nic. Ty naopak, když začaly jezdit k babičce, když to bylo dovolené, tak se divily, že tady je to jiné.“ - „Ony se vlastně cítí být Rakušany?“ - „Ano, ti by si těžko zvykali. Samozřejmě česky umějí. Ale těžko by si zvykali na ty podmínky, co se musí, co se nemusí.“

• 1

České Budějovice, 19.11.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Aby mohli mít svůj názor

Marie a dr. ing. Artur Zdráhalovi před Karolinem (70. léta 20. století)
zdroj: Archiv pamětníka

Marie Zdráhalová, rozená Severová, se narodila 27. května 1951 v Táboře. Vyrůstala v Měšicích u Tábora. Po absolvování základní školy nastoupila na střední zdravotnickou školu v Táboře, kterou nedokončila. Pracovala v dětské psychiatrické léčebně v Opařanech. V roce 1971 se provdala za Artura Zdráhala, narodili se jim tři synové. Marie a Artur podepsali Chartu 77 už v první vlně. Od února 1977 je pronásledovala Státní bezpečnost. V srpnu 1977 emigrovala pamětnice s rodinou do Vídně. Pracovala v domě sociální péče. V roce 1982 se jí narodila dcera Zuzana. Po roce 1989 navštěvovala s manželem pravidelně Čechy, o trvalém navrácení ale nikdy neuvažovali. Mariin manžel zemřel v roce 2017. V roce 2019 žila sama ve svém bytě ve Vídni.