Ing. Ivan Vrána

• „17. listopad, to jsme se sešli s manželkou na Albertově, aniž bychom se na tom domlouvali, to byla taková náhoda, tam jsme se potkali. Tak jsme absolvovali tu cestu na Vyšehrad a z Vyšehradu dolů na nábřeží – to znáte jistě z televize – k Národnímu divadlu a pak na Národní třídu. A poněvadž manželka byla trochu lajdák na dokumenty, tak neměla přihlášeno trvalé bydliště na místě, kde jsme bydleli, ale ještě původně u rodičů. Oni bydleli ve Vojtěšské, což je kousek od Národní třídy. Když to tam začali policajti probírat, tak jsme se tam museli oba legitimovat. Oni viděli, že tam máme Vojtěšskou, tak nás Mikolandskou ulicí propustili, než došlo k mlácení študáků. Takže jsme tomu těsně unikli.“

• „Odsoudili ho za pobuřování republiky. A někdy mně to připadá jak z Černých baronů. Když jsme to pak slyšeli, že někde na nádraží překládali prkna na auto, a teď tam projel vlak, kde vezli nějaký tanky. A když projel, tak táta se měl údajně těch chlapů zeptat, kolik těch tanků bylo. Ti chlapi říkali: ‚Nevíme.‘ A on jim řekl asi osm nebo kolik jich bylo. A řekl jim, že by byli špatní špioni, když neví, kolik jich bylo. A odsoudili ho za to, že se zabýval špionáží. Dneska to je úsměvné. Bohužel za to dostal zbytek trestu dosedět a dva roky mu přidali. Zbytek měl osm let – čili celkově… v roce 1949 ho odsoudili na osmnáct let plus ty dva roky, takže si měl odsedět dvacet let a z toho si odseděl osmnáct let. Pustili ho pak na amnestii až v roce 1968 domů.“

• „To ne, že bych byl takový hrdina, ale my jsme se neúčastnili nějakých doplňovacích voleb za soudruhů a nevzali nám děti do školky kvůli tomu. Řekli: ‚Vy jste nás nevolil, tak nemáte nárok na školku.‘ Já jsem říkal: ‚Kdy jsem vás nevolil? To zas takový hrdina nejsem.‘ No, že byly nějaké doplňkové volby, nějaký soudruh umřel a musel se volit místo něj nějaký další – a my jsme na to úplně zapomněli a nešli jsme k volbám. A tak mi to takhle osladili. Ona sháněla – z jednoho platu v Praze to bylo dost složité – sháněla místo. Tak ho našla v Masokombinátu v Písnici, kde jí dali školku pro holku tenkrát, protože starší kluk už chodil do školy.“

• 1

Hradec Králové, 20.11.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Když se táta po 18 letech vrátil z kriminálu, byl to pro mě cizí člověk

Ivan Vrána, 1961
Ivan Vrána, 1961
zdroj: archiv pamětníka

Ivan Vrána se narodil 3. prosince 1947 v Hradci Králové. Otec Ivan (1914–2003) byl četník a matka Zdeňka (1923–1984) v domácnosti. Pamětníkův otec byl z politických důvodů odsouzen a v letech 1950–1960 a 1961–1968 vězněn, a to převážně v uranových dolech na Jáchymovsku a Příbramsku. Ivan vyrůstal bez otce. Rodina byla vystěhována do Kunvaldu u Žamberka. Tam malý Ivan zažíval těžké časy základní škole, kdy byl jako syn reakcionáře vystavován posměchu. V deváté třídě základní školy ho komise nutila, aby podepsal vstup do zemědělského učiliště, ale to odmítl. Když nastoupil do učiliště Naftové motory, které bylo mimo okres Ústí nad Orlicí, zčásti tak unikl dohledu místních činovníků KSČ. Po vyučení dřevomodelářem vystudoval strojní průmyslovku a nakonec i ČVUT v Praze. V roce 1974 se oženil a s manželkou Jolanou (1955–2003) měli tři děti. Rodina žila v Praze a Ivan tam pracoval na technických pozicích – např. v podniku Technometra Radotín. Na důchod se odstěhoval do Kunvaldu.