Josef Vinklát

Nikomu neublížit a pomáhat bližním

Josef Vinklát
Josef Vinklát
zdroj: foto Martin Ocknecht

Josef Vinklát se narodil 18. února 1934 ve Svratouchu na Vysočině v rodině truhláře jako nejmladší z pěti sourozenců. V roce 1936 se rodina přestěhovala do Libice nad Cidlinou, kde žila až do konce druhé světové války. Po válce se rodina přestěhovala do Mimoně, kde měl Josefův otec malou truhlářskou dílnu. Josef chodil do Sokola a zúčastnil se sletu v roce 1948. V roce 1950 odešel do učení na zámečníka. Jako syn živnostníka mohl studovat pouze strojní průmyslovku. Tu absolvoval v roce 1954. Základní vojenskou službu prožil u raketometného oddílu v Rožmitále pod Třemšínem. Josef se v mládí úspěšně věnoval atletice, jeho specializací byly zejména středně dlouhé tratě. Spolu se svými kolegy z jabloneckého běžeckého družstva vytvořil v roce 1957 národní rekord ve štafetě na 4× 1 míli. Ve stejném roce se Josef oženil a měl tři děti. Od návratu z vojny pracoval jako konstruktér v závodě Plastimat. V době pražského jara se aktivně zapojil do činnosti nově ustanoveného Klubu angažovaných nestraníků (KAN). Kvůli tomu byl po srpnové okupaci perzekvován v zaměstnání. V roce 1970 proto odešel nejprve do Výrobního družstva Maják, o devět let později nastoupil jako zahradník na Sychrově. Od roku 1980 pracoval v zahradnictví v Ruprechticích na Liberecku, kde se svojí druhou ženou žil i v roce 2017. Josef Vinklát se dlouhodobě věnuje zejména nakladatelské a grafické činnosti. V roce 2015 byl vyznamenán Cenou českého PEN klubu.