Anděla Válková

• „Ti první, co šli do odsunu, ti šli s kabelama a s ruksakem. Američani se potom rouhali, že ti Němci taky nic nemají, aby aspoň ty obyčejný hospodářský necky, koše, aby si to aspoň mohli vzít. Že v Německu taky byla válka. Taky tam nic nebylo. No a tak potom ty poslední, co šli, to už byl strýc u těch posledních, tak ti už potom... Maminka mě vždycky poslala: ‚Běž se podívat, kde jsou nastoupení.‘ U obce byli nastoupení, určitá kvóta, co vleze asi do vagonů, nebo já nevím, nějaký zástup lidí. U těch posledních jsem viděla, že měli koše a necky a takový hospodářský potřeby.“

• „Ti Rusi byli v našem pokoji, jak jsem říkala, že jsme spali. Oni si tam dělali, co chtěli. Měli tam nějakého důstojníka a ten si furt hrál s pistolou a hledal Němce. Toho Huberta chtěli zajmout. A maminka: ‚Běž orodovat, běž prosit, aby ho nevzali.‘ Tak já jsem vylezla z postele a v košilce jenom, jako děcko, a prosila jsem, aby Huberta nám nevzali. A Hubert promluvil rusky nebo něco a on tím revolverem pořád na mě mířil, že mě zastřelí, když Huberta nevezmou.“

• „Když byl konec války, tak se střílelo celou noc. Vojna kaputt! Vystříleli všecky patrony, co měli. My jsme měli strach, strašný. Co bude? Vrátí se fronta? My jsme nevěděli nic. Až potom ráno: Vojna kaputt! Pak se přestalo střílet, ale ta noc byla hrozná. Co bude, co s náma bude... Strach a bázeň, pořád. Už se blížila ta fronta, od Hodonína, už bylo slyšet ty rány, děla. Tak od toho Hodonína, co se dalo slyšet, tak strach, strach, strach.“

• „Potom, až odešli, tak se vysvlíkly všechny postele jenom do sypku, protože nikdo nevěřil, že po těch Rusech, že se tam může ležet, jestli tam není nějaká nemoc nebo něco. Všecko takový, co se dalo odnést, se spálilo. Potom jsme spali v sypku, ale ještě jsme byli rádi, že máme kde spát. Protože byly domy vypálený taky. Stodola, to vím, že byla jedna vypálená. Když tu stodolu vypálili, honili holky. Ty se ztratily do té stodoly a oni tam hodili nějakou minu nebo něco, ta stodola vyhořela a ti Rusi si mysleli, že ty holky tam shořely. Jenže ta stodola měla dvoje vrata! Když jedněma tam vlezly, druhýma zas vylezly a utekly. Takže potom byli zklamaní. Víc o tom nevím.“

• 1

Velké Němčice, 19.05.2023

• 2

Nosislav, 26.05.2023

Kdyby věděli, co přijde, volili by odsun

Anděla Válková
Anděla Válková
zdroj: Archiv pamětníka

Anděla Válková se narodila 10. února 1935 v Brně jako Angela Fiala německým rodičům. Její tatínek byl zámečnický mistr a měl v centru Brna dílnu s několika zaměstnanci. Během války začalo rodinu stíhat jedno neštěstí za druhým. Jako první přišel rozvod rodičů, v důsledku kterého musela maminka převzít vedení dílny. Velkou oporou jí byli nejstarší dva synové, kteří ale museli brzy narukovat do německé armády. Starší byl raněn a vrátil se domů, mladší zahynul během bitvy u Kurska. Maminka onemocněla a její stav se pomalu zhoršoval. Na konci války byla dílna zničena při ostřelování Brna, rodině se ale podařilo včas utéct k prarodičům na venkov. Zde, v jihomoravské vesnici Popice, ji zastihl příchod Rudé armády a následně odsun téměř všech německých sousedů. Rodině se po mnohých intervencích podařilo se odsunu vyhnout a uhájit si svůj domov a majetek. Ne nadlouho. Brzy byli ze svého domu vyhnáni, pole jim byla zabavena, maminka předčasně zemřela a tatínek byl v rámci reparací odvlečen do Sovětského svazu, kde se jeho stopa ztrácí. Anděle Válkové bylo deset let, když skončila válka. V poválečných letech, která byla silně poznamenána protiněmeckou náladou, se snažila zapadnout mezi české spoluobčany. Naučila se česky, změnila si křestní jméno na Anděla a brzy se provdala za Čecha Františka Válku a odstěhovala se pryč z Popic, tam, kde se nevědělo o jejím německém původu. Celý život pracovala jako dělnice v továrně a v JZD, postavila s manželem dům a porodila a vychovala tři děti. V roce 2023 žila ve Velkých Němčicích na jižní Moravě.