Regina Tulachová

• "Maminka měla dva sourozence a její bratr Jenda byl aktivní sportovec, věnoval se gymnastice a za první republiky se účastnil různých společenských akcí, kam bral i svoji sestřičku. A protože se zajímal i o letectví, vzal ji na nějaký sportovní den, kde byli i letci, mimo jiné jeho známý Bedřich Krátkoruký. Maminka byla velmi krásná a Bedřich Krátkoruký se do ní zamiloval. Ona to snad ani nevnímala, ale jemu se strašně líbila. A teď nastala ta událost, že maminka odjela do Anglie, a když vypukla válka, tak se letci rozhodli, že budou bojovat a utekli do Polska, z Polska potom do Francie, a když padla Francie, tak do Anglie. A on si uvědomil, že je maminka v Anglii, vyhledal ji, napsal jí a byla to láska jako trám. A protože se ve válce dlouho nečekalo, tak se vzali."

• "Maminka potom otěhotněla, ale bohužel o to dítě přišla po strašném porodu. Lékaři si mysleli, že to ani nepřežije. Maminka pak měla velké zdravotní problémy a celé to bylo přičítané válce a náletům. Její muž byl naprosto zoufalý a nešťastný, že jeho chlapeček zemřel, a i když už nemusel létat, rozhodl se, že bude dál bojovat. No a tím pádem potom zahynul."

• "Když se maminka vracela, vracela se s ní i [fenka] Nera. Projížděly úplně rozflákaným Německem. Celé kilometry vyhořelých vlaků, no hrůza. Když slyšela, co se v Německu dělo, tak na ni šla strašná hrůza. Zastavili ve Stuttgartu a že tam budou stát hodinu. Maminka říkala, že musí jít Neru alespoň vyvenčit. Nera se ale nějak zaběhla, vlak jim ujel a maminka zůstala v Německu. Naštěstí si vzala kabelku s pasem, to už byl nějaký naučený grif. Ale když pak viděla americké džípy, tak si uvědomila, že je alespoň v americké zóně a alespoň se domluví. Nějakým způsobem se dostala na hlavní nádraží, tam byl americký štáb a řekla jim, co se jí stalo. Další vlak jel ale až za týden. Byl problém, kde ji ubytovat. Tak jeli, že ji ubytují v pracovním táboře, ale tam by pro ni neměli jídlo. Když se potom vraceli zpátky na štáb, tak tam byla Němka, která uměla anglicky a pomáhala překládat. Říkala, že si ji vezme k sobě. Tím pádem se maminka dostala do německé rodiny. Ta Němka bydlela ještě se sestrou. Byl večer, ony tam pily to kafe bez cukru, svítily si lampou, Nera jí ležela u nohou a teď si začaly vypravovat. Byly to ženy nepřátelských vojáků, ale začaly vytahovat fotografie a společně plakat. Té jedné zemřel muž na frontě, té druhé zemřel partner a zahynul i jejich tatínek. Maminka vytáhla fotografie toho svého letce, které měla v kabelce, a takhle pod tou lampou po válce plakaly ženy obou nepřátelských národů."

• 1

Rychnov u Jablonce nad Nisou, 24.07.2022

Maminka přišla za války o dítě i milovaného pilota RAF

Regina Tulachová, 1968
zdroj: Archiv pamětníka

Regina Tulachová se narodila 27. října 1953 v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Maminka Miloslava Pohnětalová žila během druhé světové války v Anglii a byla ženou elitního československého stíhače RAF Bedřicha Krátkorukého. Po smrti manžela a ukončení druhé světové války se rozhodla vrátit zpět do Československa, kde ji v únoru 1948 zastihl nástup komunistického režimu. Ve snaze pomoci pronásledovaným lidem převedli s bratrem několik lidí do Spolkové republiky Německo. Pak se Miloslava Pohnětalová musela kvůli politickým problémům uchýlit do pohraničí a nový domov nalezla v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Podruhé se provdala za Petra Tulacha a v říjnu 1953 se manželům narodila dcera Regina. Rodina však byla stále pod politickým dozorem a často u nich probíhaly domovní prohlídky. Po základní škole chtěla Regina Tulachová pokračovat ve studiu na střední průmyslové škole, ale to nebylo možné z politických důvodů. V té době začala Miloslava Tulachová zasvěcovat dceru do politiky, kdy spolu poslouchaly BBC a půjčovaly si zakázané filmy či literaturu. Po vyučení se kadeřnicí nastoupila Regina Tulachová do provozu, dostala však silnou alergickou reakci a musela z profese odejít. Poté pracovala v bižuterním průmyslu či jako zástupkyně vedoucí v místním papírnictví. Změnu politických poměrů na podzim 1989 přivítaly pamětnice i její matka s nadšením a účastnily se demonstrací v Praze. Živě se zajímaly o politiku i první svobodné volby, cestovaly do západní Evropy a mohly číst jakoukoli literaturu. Po pádu komunistického režimu si Regina Tulachová otevřela obchod s bižuterií v budově radnice v Jablonci nad Nisou a navrhovala vlastní šperky pro modelingové agentury. Zároveň se až do roku 2009 starala o nemocnou matku. Nedlouho po její smrti se seznámila se svým budoucím manželem Milanem Michalicou, za kterého se v roce 2020 provdala. V době natáčení (2022) žila v Rychnově u Jablonce nad Nisou.