Luboš Trucka

• „Doběhli jsme se schovat do podloubí za sloupy. A ozvala se obrovská rána. A takový cihelný prach. A lidi křičeli: 'Je tady tank, naboural, padá dům!' Vybíhal jsem z podloubí. Za mnou běžela maminka, ta mě pak strhla zpátky. Já jsem chtěl běžet, jak jsem byl zvyklý Pražskou dolů. Tak jsme běželi Moskevskou dolů a maminka říkala: 'Musíme na Gottwalďák, třeba tam bude stát náš autobus.'“

• „A najednou vidím, jak mě maminka pouští, křičí a mává. Viděl jsem, jak zastavuje autobus, který tenkrát řídil pan Kotyza. Byl Chrastavák a dělal šoféra autobusu. Tak nás naložil a ptal se, co se děje. Říkala mu, že nahoře se střílí, jsou tam vojáci. Tak nás naložil a my jsme vyjeli nahoru přes Šalďák. A tam kordón vojáků. Zastavili autobus a teď jeden voják se samopalem: 'Všichni ven!' Jenom dvě děti tam zůstaly, já a ještě někdo, nevím, jestli kluk, nebo holka. Teď je tam napáskoval a řidič mu něco povídal, tak dostal ránu pažbou samopalu, tekla mu krev z nosu. A najednou, zničehonic, se tam objevil policajt, začal s tím vojákem diskutovat. Koukal jsem na to z okna, protože jsem seděl víceméně dvě řady od výstupu z autobusu. A najednou se řidič vrací zpátky a do autobusu nastupují pouze ženy. Chlapi zůstali venku. Zavřel se autobus, kordón vojáků se rozestoupil a my jsme odjeli domů do Chrastavy.“

• „Tak jsme se vrátili na náměstí před radnicí a teď tam vidím ruský tank, který se snažil pojíždět po dlažebních kostkách a kolejích, protože tenkrát ještě vedla tramvaj Pražskou ulicí dolů, tak mu to tam trochu klouzalo. Když jsme byli před radnicí, najednou se začalo střílet. Lítaly nad námi kulky, vůbec jsme nevěděli – byl to chaos, křik, hrozný rámus. Pamatuji se, že tam stál policajt, který křičel na mámu: 'Utíkejte se s tím dítětem do toho podloubí schovat, ať vás nezabijí!' Utíkali jsme od radnice do podloubí a vím, že po levé straně radnice bylo nějaké lešení. A lidi křičeli, že na lešení někoho zastřelili a jsou tam mrtví. Střelba směřovala na Šaldovo náměstí a na ten rohový dům.“

• 1

Liberec, 24.01.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Na slavné fotce se skrývá před tankem. Lidé kolem křičeli: Padá dům!

Luboš Trucka v roce 2022
zdroj: Post Bellum

Luboš Trucka se narodil 31. července 1962 v Liberci. Jeho otec Mikuláš Trucka pocházel z malé obce Kurov v okrese Bardejov na Slovensku. Jako devatenáctiletý čistil od min Dukelský průsmyk. V roce 1950 se přestěhoval za prací do českého pohraničí do Václavic u Hrádku nad Nisou. Zde se poznal se svou ženou Martou Judytkovou, která pocházela z obce Postřižín u Odolena Vody. Synovi krátce před svou smrtí prozradila, že jako malá vídala Reinharda Heydricha, neboť pomáhala sousedce, která se starala o jeho domácnost. Její strýc Bedřich Judytka byl velitelem odbojové organizace Dr. Eduard Beneš a 18. prosince 1950 ho na Pankráci popravili za velezradu. Podrobnosti se pamětník dozvěděl až jako dospělý. 21. srpna 1968 se Luboš Trucka ocitl se svou matkou na náměstí před libereckou radnicí, kde do domu narazil ruský tank. V roce 2021 se náhodou poznal na legendárním snímku fotografa Václava Toužimského, jak se jako šestiletý kluk schovává v podloubí za jedním z pilířů. V roce 1988 se oženil do Turnova, kde v roce 2022 žil a šéfoval městské policii. Pamětníka jsme mohli natočit díky podpoře města Turnov.