docent PhDr. Lucy Topoľská

• „Maminku vzal ten doktor Bittman zase do nemocnice, ležely tam na tom pokoji všechny tři a já jsme tam za maminkou přišla. Doktor vstrčil hlavu do dveří a řekl: ‚Ti gestapáci jsou tady.‘ Tak já jsme se krčila za maminčinou postelí. On mě ani nevyhnal ven. Krčila jsem se tam a oni přišli dovnitř. Nevím, jestli něco říkali, to si nepamatuju. Já jsem se tam třásla hrůzou. A pak odešli. A maminka zůstala, nebo všechny tři zůstaly v posteli, což byla teda velká výhra, jak jsme chápala. Tak jsem rychle utíkala domů tatínkovi to říct. Ten mi nechtěl věřit, ale pak se ukázalo, že opravdu odjeli.“

• „Maminka s hvězdou šla ven, protože nás poslala na prázdniny – s tatínkem jsme jeli k bývalé hospodyni někam na jižní Moravu. A maminka zůstala sama doma, šla ven a upadla. Bylo to v létě o prázdninách, čili už byla v pokročilém těhotenství. Upadla a nějaká paní k ní přiskočila a pomáhala jí zvednout. A když uviděla hvězdu, tak s ní zase hodila o zem a prostě nepomohla…“

• „Já si vybavím ty první Vánoce v roce 1939, když jsem byla v té první třídě, že jsme dostala podivné šaty. A to mně maminka potom až vysvětlila, že to byly šaty do koncentráku, protože byly... ze dvou stran se daly nosit, i naruby. Tak to jsou ty první Vánoce, které si opravdu vzpomínám.“

• 1

Olomouc, 28.03.2023

• 2

Olomouc, 29.03.2023

Lucy Topoľská, 1987
Lucy Topoľská, 1987
zdroj: archiv pamětnice

Doc. PhDr. Lucy Topoľská, rozená Hrbková, přišla na svět 31. prosince 1933 v Olomouci do rodiny Leo Hrbka a Rosy, rozené Aschkenesové. Vyrůstala v německy mluvícím prostředí v rodině, kde se pojilo židovství s křesťanstvím. Otec Leo působil jako advokát (často hájil matky vražednice jako oběti sociálních podmínek), Rosl se věnovala prodeji umění a později se z ní stala evropsky uznávaná a ceněná odbornice na moravskou keramiku a fajáns. Rodinu během protektorátu postihlo pronásledování Židů. Především díky otcově iniciativě se podařilo po celou dobu druhé světové války Lucyinu matku uchránit od nástupu do transportu. Většina jejích příbuzných ale zahynula v koncentračních táborech. Otec byl také v době protektorátu krátce vězněn v Kounicových kolejích v Brně. Lucy vyrůstala společně se starším bratrem Georgem, roku 1943 se pak ještě narodil Tomáš. Maturovala na Slovanském gymnáziu v Olomouci a i přes problémy s přijetím nastoupila ke studiu filologie (němčina a ruština) na Univerzitě Palackého. Roku 1956 absolvovala společně s prvním manželem soudní proces kvůli šíření textu studentské rezoluce. Z nespravedlivého obvinění nakonec vzešel jen podmíněný symbolický trest pro manžela. Lucy Topoľská působila v olomoucké Státní vědecké knihovně, v letech 1965–2009 přednášela na FF UP v Olomouci na Katedře germanistiky. Věnovala se překládání předních autorů německé, rakouské a švýcarské literatury a své jméno pro publikační účely poskytla perzekvovanému kolegovi (a pozdějšímu děkanovi FF UP) Ludvíku Václavkovi. Během sametové revoluce podporovala studenty, kteří vedli okupační stávku, a stala se členkou předsednictva Občanského fóra na Katedře germanistiky, kterou pak v letech 1990–1994 i vedla. Roku 2002 jí byla udělena Cena města Olomouce a v prvním roce nového milénia převzala v Berlíně vyznamenání Ústavu Ludvíka Kundery a německé nadace Roberta Bosche za své překladatelské umění a interkulturní zásluhy. Roku 2023, kdy byly zaznamenány její vzpomínky pro Paměť národa, žila v Olomouci.