Ladislav Tměj

• "Tady mě vzali a říkali mně, jo a ten klíč, že jsem tam byl poslední, tak klíč. Tak jsem šli pro klíč a on tam nebyl. Ve mně hrklo a říkám, tady jsem ho pověsil. Tak oni se jako chytli a na mě trochu přitlačili a vzali mě tamhle na zahradu před oheň a říkali: ,To jsi tady chtěl asi hospodařit, ne? Nebo co, ne? A teď to tady máš v plamenech.' Já jsem se tam dal do brečení. A švagr stál vedle, on to poslouchal, on to viděl, furt se motal někde kolem mě, aby to věděl všechno, co se děje a on mu říkal: ,Dovolte, to vy si opravdu myslíte tuhle otázku, kterou jste položil? Že on nebo rodiče, nebo kdo si myslíte?' Jéžišmarjá, on to rozepnul, vytrhl pistoli, na něj čelem vzad, ruce vzhůru!"

• "Tak taky patnáctého jsme to neměli dodaný a šestnáctého tady zastavilo auto, tři takoví čtyři páni v kožených kabátech, jak to, jak to možná víte, to je známý. Estébáci. Pojedete s námi, pane hospodáři, no do Litomyšle. No tak tam byl, já nevím, jestli přijel, on tam byl několikrát. A ten den asi nepřišel, přišel druhý den. Ale on to dostal, myslím, v Chrudimi ten soud, to nebylo tady v Litomyšli. Ale já to mám tady všechno napsané, to já tady mám ty zápisy. To bylo, myslím, v Chrudimi. Tak ho už nechali pod věží a předali ho pak, myslím, do Chrudimi a tam byl soud a tam dostal rok basy za to, že jsem nedodali, samo sebou, to se říkalo, pracujícímu lidu na stůl, že jsme odepřeli tu dodávku, a to obilí."

• "Když jsem přišel z vojny, tak jsem šel po vsi a se mnou nechtěl nikdo jít z těch mých kamarádů. To jsem evidentně viděl, oni ne, že by měli něco proti mně, ale oni se báli se mnou jít. Jo, vždyť já jsem byl s ním kamarád, já bych ho byl, ale byli to dva tři kluci, kteří se mnou šli a těch jsem si vážil."

• 1

Osík u Litomyšle, 20.03.2019

Já jsem byl na té blbé straně, ale prošel jsem tím jako Švejk

Ladislav Tměj
Ladislav Tměj
zdroj: Post Bellum

Ladislav Tměj se narodil 10. července 1933 v Osíku u Litomyšle do selské rodiny, měl dvě starší sestry. Od dětství věřil, že jednou převezme rodinný statek, nicméně se tak nestalo. Jeho otec byl sedlák a tajemník Československé lidové strany a odmítal vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD). Nejprve jim za nejasných okolností vyhořela stodola, kde měli i mnohé nářadí. Poté byl otec odsouzen nejprve na jeden rok pro nedodržení předepsaných dodávek, později na jedenáct let pro velezradu. Dalším trestem bylo propadnutí jeho majetku ve prospěch místního JZD, tím byla polovina statku, druhou vlastnila jeho manželka. Jenže i ona o svou polovinu nakonec přišla. Navíc se rodina musela ze statku vystěhovat. Nejprve se matka odstěhovala ke své dceři, která také bydlela v Osíku. Pamětník byl v té době na vojně, později rodina odešla do Nových Hradů. Pamětník studoval dva roky na zemědělské škole v Litomyšli, poté pracoval ve Vysokém Mýtě jako zemědělský dělník. Později působil jako konstruktér pro zemědělské sdružení v Litomyšli. Po roce 1989 se mu podařilo statek získat zpět a 25 let tam hospodařil.