František Tendl

• „Babička se těsně před vánočními svátky roku ’44 vydala za synem Rudolfem do Wroclawi. Jela vlakem vrchem přes Gluchołazy. Tehdy už měla pětašedesát let. Vzala mu civil, aby dezertoval a vrátil se s ní domů. Teď odskočím. Mluvil jsem tady s nějakým Čechem z Šumvaldu, který byl v Německu na práci. Dělal topiče na lokomotivě a jezdil mezi Berlínem a Wroclawí. Říkal, že tam potom byly obrovský boje, jak začali Sověti útočit na Odru. On měl strach. Tak jistě, všude kontroly a jako zběh by dostal smrt. Ale babička říkala, že celá řada lidí projela a nekontrolovali je. Tak nepořídila a vrátila se bez něho domů, protože jí říkal, že už má jet, že za chvíli začnou vyhazovat mosty a už se domů nedostane. Tak to ještě stihla a vrátila se domů. My jsme to potom honili přes Červený kříž. Nikdo nic nevypátral. Je nezvěstný. Při tom marastu ve Wroclawi zřejmě přišel o život.“

• „Dědovi v kredenci visely unikátní dvouplášťové hodiny Doxy. Rus přišel dovnitř, viděl hodinky, vzal hodinky. Šel pryč a už ho nic nezajímalo. Osobně jsem viděl, jak jel Rus na koni s povozem a veliký pendlovky měl přivázaný na zádech. Asi si je chtěl odvézt domů. Oni byli na hodinky. Někteří měli ruce plný hodinek. Já si nepamatuji, že by tady byli Asiati.“

• „Matka z otcovy strany, nějaká Gabrielová, měla čtyři syny. Osvald zůstal tady a dva padli. Jeden padl ve Wroclawi a druhý na Krymu v Kerči. Od toho máme fotky, dopis od oficíra, který babičce napsal, jak padl. Chodil z holkou z Dobřečova. Její fotku měl u dokladů. Střepiny zasáhly jeho peněženku a provrtaly i její fotku. Ta jeho snoubenka k nám sem jezdí. Ještě žije v Německu, má třiadevadesát. Potom se tam ještě provdala.“

• „Byli tam dva, ale nevím, co provedli. Ale viděl jsem na vlastní oči, jak za trest hrabali díru lopatkou na uhlí. Prsty měli sedřené. Byla vidět krev a otevřené maso. Jestli tam něco vyvedli? Jestli si to kopali pro sebe? To nevím. Mám akorát v paměti, jak lopatku měli za chvíli pryč a hrabali to holýma rukama.“

• 1

Oskava, Bedřichov, 09.06.2015

Poslední rodák

František Tendl v roce 1940
zdroj: archiv pamětníka

František Tendl se narodil 17. února 1938 v Bedřichově (německy Friedrichsdorf). Celý život prožil v této malé obci ležící v chráněné krajinné oblasti Jeseníky a dnes je zde posledním německým rodákem. Za války dva jeho strýcové padli ve wehrmachtu. Otce do armády nepovolali jen díky jeho důležitosti pro chod místní strojírenské továrny. Právě na tuto dnes již zaniklou továrnu František Tendl ve svém vyprávění často vzpomíná. Svého času v ní vyrobili první letecký motor v Rakousku-Uhersku a s jejím bývalým majitelem Robertem Weberem si dlouhá léta dopisoval. V roce 1946 celou rodinu odvezli do sběrného tábora na zámku v Janovicích, ale asi po týdnu kvůli chodu strojírenské továrny rodinu z odsunu Němců vyřadili a mohli se vrátit do Bedřichova.