Bohuslav Svoboda

• „Já jsem viděl Goebbelse, ale proč: protože to byl nálet v roce 1943 na Velikonoce. Oni to naházeli na hřbitov, no a tenkrát samozřejmě ty rakve byly na stromech. A tam jsem viděl toho Goebbelse, jinak ne. A kluci chodili, když jsme byli na tom Alexu (Alexanderplatz, pozn.), to byl střed města, a tam bylo ministerstvo letectví a tam byl Göring. A tak se kluci chodili dívat, já jsem tam byl asi dvakrát taky, jestli ho uvidíme, neviděli.“

• „Když z toho našeho lágru potom udělali pobočku koncentračního tábora Sachsenhausen, tak jsme vždycky koukali, když jsme jeli tou električkou... když bylo místo, tak nejela ta električka v půlce silnice, jela mimo ni. Tak jsme vždycky koukali, jak je (vězně, pozn.) vedou do práce.“

• „U pošty jsem byl svědkem, když šlo SA; bylo jich třeba deset nebo dvacet a nesli vlajku, dva šli po chodníku, a když člověk nesmekl čepici, tak mu ji ubalili a šli dál.“

• 1

Jihlava, byt pamětníka, 18.03.2016

Šli jsme domů skoro 500 kilometrů bez pořádné mapy, trvalo to měsíc

Bohuslav Svoboda 1945
zdroj: archiv pamětníka

Bohuslav Svoboda se narodil 6. listopadu 1921 v Ústí u Humpolce. Svobodovi měli osm dětí a živilo je hospodářství. Pamětník vychodil obecnou školu v nedalekém Branišově a poté se vyučil pekařem. Koncem třicátých let se stal svědkem nepokojů v Jihlavě a okolí. Vzpomíná na demonstraci moci nacistického Německa, pochody oddílů SA a Hitlerjugend ulicemi. Roku 1942 Bohuslava Svobodu nasadili na práci v Berlíně. V truhlářské dílně továrny firmy Siemens vyráběl přepravní bedny na stroje. Dostával potravinové lístky a mohl cestovat po říšském hlavním městě a okolí. Lágr, kde byl ubytovaný, i továrnu od roku 1943 pravidelně bombardovala spojenecká vojska. O četnosti náletů si vedl deník. Z části lágru udělali Němci pobočku koncentračního tábora Sachsenhausen. Pamětník viděl, jak vodí vězně pěšky do továrny Siemens, kde pracovali v oddělených a hlídaných halách. V druhé polovině února 1945 jej přeřadili do obce Kerkow u Angermünde na kopání zákopů. V dubnu je stráže přestaly hlídat, a tak se ještě s dalšími chlapci vydali na měsíční pěší cestu zpět domů do Ústí. Následovala pětiměsíční vojenská služba v Pelhřimově. Bohuslav Svoboda pracoval jako pekař v Jihlavě a později se stal vedoucím pekárny. Od roku 1970 až do důchodu byl zaměstnán v národním podniku Motorpal Jihlava.