JUDr. Jaroslava Svejkovská

• „V roce 1948 byl součástí elity, která se musela zlikvidovat. Finanční, kapitalistické. Začali rozhodovat lidé, kteří vůbec nevěděli, o co jde, nadělali škody, chovali se špatně vůči zahraničním partnerům. Když [táta] napsal slušný dopis, v době, když tam dělal mezinárodní vztahy, hned se všechno povedlo a všichni se divili. Panovala zkrátka destrukce, od kácení stromů, bourání, až po výměnu kádrovou. Na místa se dostali lidé, kteří vůbec nevěděli, o co jde, a strašnou rychlostí šlo všechno dolů.“

• „Byla jsem v parku s kočárkem, to už jsem měla druhého syna, když nějaká paní začala mluvit o tom, že u nás bydlí ‚ta Židovka‘. Já vůbec nevěděla, o kom mluví. Poprvé jsem se setkala s takovým škatulkováním. U nás doma se vždycky označovali lidé podle jmen, a ne podle toho, jestli jsou Židé, Češi, Němci. A pak mi tedy došlo, koho tím myslela. Já jsem tu paní měla strašně ráda. Měla strašný osud, přišla v koncentráku o syna, manžela, dělali na ní pokusy, osekali jí poslední články na nohou. A přesto to byla úžasně noblesní žena.“

• 1

Táta radil židovským přátelům, aby svůj majetek včas prodali a raději emigrovali

Jaroslava Svejkovská, 1978
zdroj: pametnice

Jaroslava Svejkovská se narodila 17. dubna 1958 v Praze do rodiny právníka a odborníka na finančnictví JUDr. Jaroslava Lepaře. Její dědeček byl ředitelem jičínského gymnázia, které nese jeho jméno – Lepařovo gymnázium. Jaroslava Svejkovská pro Paměť národa vyprávěla o svém otci, který žil v letech 1898–1974, za první republiky byl ředitelem Svazu bank a ve svých obsáhlých, ručně psaných pamětech píše například o zrodu čs. bankovnictví, o přátelství s významnými osobnostmi a mnoha dějinných událostech tak, jak je prožil. Jaroslava vystudovala střední ekonomickou školu a právnickou fakultu, poté nastoupila do Státní banky. V osmdesátých letech založila rodinu a převážně se starala o děti na mateřské dovolené. Od počátku 90. let působila jako právnička v Komerční bance, kde se zabývala například podnikatelskými půjčkami. Po takřka 20 letech změnila obor a začala se věnovat prodeji nemovitostí. Coby jičínská patriotka k roku 2023 působila jako předsedkyně spolku Jičín v Praze, pro který organizovala program s přednáškami.