Olga Streitová

Život v totalitě mi změnila jóga

Olga Streitová, Olomouc, 1948
zdroj: Archív pamětníka

Olga Streitová se narodila 13. července 1928 v Držovicích matce Anežce, rozené Kroupové, a Františkovi Streitovým jako starší ze dvou dcer. Otec pocházel ze stolařské rodiny v jihomoravských Sivicích, maminka ze selského rodu z Hrubčic. Otec jako čtyřletý osiřel, vychovávala jej starší sestra. Vyučil se obchodníkem v Prostějově. V první světové válce bojoval v Itálii. Rodiče po svatbě postavili domek v Držovicích, kde si otec otevřel obchod, později jej rozšířil o další pobočku. Roku 1938 otec narukoval v rámci všeobecné mobilizace. Po jeho návratu se rodina přestěhovala do Olomouce, kde si pronajali obchod. Olga Streitová tam začala chodit do měšťanky. Poté vystudovala dvouletou hospodářskou školu, tzv. Pöttingeum. Otec za války pravděpodobně spolupracoval s odbojovou skupinou Petráš. Olga Streitová pracovala celý život jako účetní, nejprve v závodě Zora, poté v olomoucké nemocnici. Zabývala se jógou, účastnila se nelegálních setkání. Sestra Věra se provdala za pozdějšího ministra dopravy Vladimíra Blažka, člena komunistické strany Československa (KSČ). Olga Streitová se domnívá, že ji kvůli tomu sledovala Státní bezpečnost (StB). V roce 2023 žila v domově pro seniory v Náměšti na Hané.