Maria Stockinger

• "Zpívali jsme „Kde domov můj?“- „Wo ist mein heim, mein Vaterland?“. 28. října, to má Masaryk narozeniny. A byl tam velký obrázek a my byli hezky oblečení. A „Ob der Tatra blitzt es, dröhnt des Donners Krachen.“ ("Nad Tatrou se blýska" německy). To jsme všechno zpívali. To tehdy patřilo k nám. Tam jsme přece byli doma, ne?"

• "Někteří už znali cestu. Já šla přes hranici poprvé a hned jsem na druhé straně zůstala, ale někteří už cestu znali. Nebylo to těžké. Tam stojí Ostrý, to člověk vidí, a buď nalevo, nebo napravo kolem Ostrého jsme šli přes hranice. Vyrazili jsme v noci v jedenáct nebo v půl dvanácté."

• "Ano, hnali je tamtudy. A byla s nimi jedna žena z SS. Paní Kraut neměla vodovod, měla pumpu. A tak mi paní Kraut řekla, abych napumpovala vodu, protože měly žízeň. Bylo to na kraji Dešenic a ony je tloukly, ty ženy z SS, přes nohy. Nesměly pít. A ony potom na kraji cesty jedly trávu, protože měly hlad. Chtěly jen pryč, určitě přes hranici. Byla to zlá doba."

• 1

Neukirchen, SRN, 03.09.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Odsunutá paměť Šumavy

Zpívali jsme „Wo ist mein Heim?“ a s Čechy vycházeli dobře

Maria Stockinger, Neukirchen 2019
zdroj: Natáčení

Maria Stockinger se narodila 9. září 1927 v Dešenicích do německé rodiny, matka se jmenovala Maria Weiss, otec Franz Aschenbrenner. Měla tři bratry a dvě sestry. Dětství trávila u své babičky, která byla porodní bábou. Navštěvovala obecnou školu v Dešenicích, kde se učila také češtinu. Měšťanku navštěvovala v Nýrsku a před nástupem do učení šla ve 14 letech povinně na rok do služby na statek rodiny Krautů. Ke konci druhé světové války byla svědkyní průvodu zubožených vězeňkyň z koncentračních táborů Dešenicemi. Po válce byla pracovně nasazena na statek u Klatov, nečekala na odsun a stejně jako její otec a sestry utekla už 8. února 1946 kolem Ostrého do Bavorska. Jejich dům byl zkonfiskován, matka o Velikonocích 1946 odsunuta. Marie pracovala téměř šest let u sedláka, později našla práci v textilní továrně v Bonfeldenu. V roce 1955 se vdala za německého vysídlence z Československa, kterého poznala už před odsunem. Dnes má dvě děti, do Dešenic se s nimi podívala poprvé v roce 1974.