Jiřina Srncová

• "Jako malá jsem přednášela za Pionýra. Recitovala jsem i při jedné akci, kde byla i Gusta Fučíková, která se mnou mluvila. Chválila mě, že umím dobře recitovat. Bylo to asi ve třetí třídě. Přednášela jsem tam právě s těmi svazáky básničku o Stalinovi. Šluknov totiž potom pořádal různé reprezentační akce v sokolovně. I První máj byl ve velkém. Pamatuju si, že ta Gusta Fučíková mě chválila, že dobře přednáším. Teď bych se za tu básničku styděla, ale tehdy to tak bylo. My jsme byli ta Gottwaldova mládež. Nám tloukli do hlavy, že to [komunismus] bylo to nejlepší."

• "Ve Šluknově to bylo horší, protože tam bylo přistěhovaných strašně moc lidí. My jsme se tam dostali v roce 1948 a to už některé domy byly vykradené, protože někteří tam přišli si jen sbalit po Němcích nějaký majetek. Když jsme tam přišli, už tam byli lidi ze Slovenska a Čech. I Romů ze Slovenska už tam bylo hodně. Takže jsme tam byli takovou směsicí národa. Když jsem potom byla v zaměstnání, měla jsem tam kamarádky Němky. Oni totiž všechny Němce neodsunuli. Ti, kteří byli loajální k Čechům, tak tam zůstávali. Myslím, že ve Šluknově zůstávala třetina německých obyvatel, se kterými jsem chodila do školy nebo do práce. Vycházeli jsme spolu velice dobře."

• "Ve 14 letech jsem nastoupila do zaměstnání. Ve Šluknově bylo tehdy asi pět textilek, stejně tak v každé další obci byla aspoň jedna textilní továrna. Jenomže teď tam myslím není už ani jedna. Já jsem se dostala do Vilémova u Šluknova. Měla jsem 14 let. Tehdy se to asi smělo, že mě hned přijali do továrny. Asi po měsíci jsem začala pracovat u tkalcovského stroje. Tehdy to tak bylo, byla taková doba."

• "Pamatuju si, jak v roce 1953 byla měnová reforma. My jsme neměli žádné peníze na výměnu. A tak k nám chodili sousedé a známí, abychom jim nějaké peníze vyměnili na naše osoby. Vyměnit peníze bylo možné jen do určité částky na jednu osobu. Lidé k nám nechodili s tím úmyslem věnovat nám nějaké peníze, které by sami nemohli vyměnit. A potom tam byly všude poházené peníze, protože už to nebylo za co vyměnit a stará měna padla."

• "Jenom potom přišel rok 1948, když se tam [v pohraničí] dělalo hraniční pásmo, takže celé vesnice se musely vystěhovat do vnitrozemí. Přijel náklaďák a moji rodiče na něj naložili, co se dalo. Stěhovali jsme se až do Šluknova, kde se dosídlovalo pohraničí, to byly bývalé Sudety. Nevím, jestli moji rodiče za to stěhování tehdy něco dostali. Ale vím, jak jsme na tom náklaďáku jeli do toho Šluknova. Tam nám přidělili domek po Němcích. Ve Šluknově jsem prožila školní roky. Bylo to na německých hranicích, takže jsme cestovali z jednoho pohraničí do druhého, až na sever."

• „Nejvíc vzpomínám, jak jsme bydleli na rakouských hranicích. V Rakousku u Nové Bystřice jsme měli dokonce pole. Vzpomínám si také, jak nás osvobozovali Američani. Mávali jsme na ně a báli jsme se jich, protože jsme mezi nimi poprvé viděli černochy. To bylo v roce 1945. Sice mi byly tři roky, ale opravdu si to pamatuju. Dětství bylo takové všelijaké, nás bylo moc dětí, takže blahobyt nebyl. Rodiče měli malé hospodářství a kravičku. Myslím, že jsme jezdili na to pole do Rakouska.“

• 1

Boršice u Blatnice, 21.06.2021

• 2

Boršice u Blatnice, 25.06.2021

Žít se musí dál

Jiřina Srncová, 1959
zdroj: archiv pamětnice

Jiřina Srncová, rozená Klonfarová, se narodila 22. dubna 1942 v dnes již zaniklé obci Nový Bor na Šumavě Janu Josefu Klonfarovi a Barboře Klonfarové. Krátce po jejím narození se rodina přestěhovala do Obory nedaleko Nové Bystřice v jihočeském pohraničí. Zde prožila konec války, osvobození Američany i nebezpečné přesuny banderovců. Z Obory, která se nacházela téměř na hranici s Rakouskem, se musela Jiřina Srncová a její rodina v roce 1948 vystěhovat, protože se zde budovalo zakázané pásmo železné opony. Rodina přišla o dům i pole a celá vesnice byla srovnána se zemí. Z Obory se přestěhovali do Šluknova, kde Jiřina Srncová dokončila základní školu. Ihned poté, ve 14 letech, nastoupila jako dělnice do textilní továrny Stap v nedalekém Vilémově. V 15 letech se seznámila se svým budoucím manželem Antonínem Srncem, který na Šluknovsku vykonával základní vojenskou službu u Pohraniční stráže. V roce 1959 uzavřeli sňatek a Jiřina se odstěhovala do rodného domu svého manžela v Boršicích u Blatnice, kde společně vychovali dvě dcery. V roce 2021 zde stále bydlí.