Jaroslav Sodomek

Z Volyně se spoustu Čechů nevrátilo

Jaroslav Sodomek v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Jaroslav Sodomek se narodil 29. listopadu 1937 v obci Krasilno v Dubenském újezdu na Volyni v tehdejším Polsku (dnes území Ukrajiny) jako starší ze dvou dětí rodičům Antonínovi a Antonii, rozené Najmanové. Na Volyni zažil řádění banderovců a vyvražďování Židů, několik jeho příbuzných zavraždili nacisté v Českém Malíně. Jeho otec i několik strýců bojovalo v řadách 1. československého armádního sboru. V roce 1947 rodina reemigrovala do Československa a usadila se v obci Rapotín na Šumpersku. Rodiče byli během kolektivizace pod nátlakem donuceni vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD) a vzdát se tak svých polností. Jaroslav Sodomek se v letech 1952 až 1954 vyučil elektrikářem a poté pracoval na pobočce v Šumperku pro Středomoravské energetické závody. Krom dvouleté vojenské služby v tomto podniku pracoval až do odchodu do penze. Večerním studiem ještě absolvoval průmyslovou školu a pětadvacet let pak v podniku dělal vedoucího oblastní služebny. Nikdy nevstoupil do komunistické strany a v letech 1977 až 1980 byl jako prověřovaná osoba v hledáčku Státní bezpečnosti. Jeho setra Lenka se totiž provdala za Richarda Langra, občana Spolkové německé republiky, za nímž pak odešla do Dermstadtu. V roce 1960 se Jaroslav Sodomek oženil s Jindřiškou Krmelovou, s níž vychoval tři děti. V roce 1976 svépomocí postavil dům v Šumperku, kam se rodina přestěhovala a kde bydlel i v době natáčení v roce 2023.