Mgr. Ladislav Smejkal

• „Já jsem napsal libreto na nějakou výstavu. Oni se ho snažili získat, aby pročetli, jestli jako je v pořádku. Byla ustavena komise tří starých, zasloužilých členů strany, kteří měli zkontrolovat každé mé libreto, každou mou práci. A já jsem někdy se je snažil i přechytračit. Jednoho z těch soudruhů jsem našel jako mladýho v plavkách, tak jsem ho dal na výstavu, a místo toho, aby se rozčílil, tak se tak strašně dojal, že už jsem ho měl na svý straně a už mně dal pokoj. Takže i takhle, ale chytračilo se, i švejkovalo se, to je taky pravda.“

• „Rodiče měli především strach, abych se nenechal naverbovat, protože to bylo pro ně velice ponižující. V celé naší široké rodině byl jenom jeden hrozně vzdálený strýc, který byl členem komunistické strany a kterému si říkalo strýček červený, a já už si tím pádem nepamatuju na jeho jméno, protože to byla přezdívka, že jo. A tohohle toho se velice jako obávali, abych tohle to neudělal, a proto jsem se musel tak bránit, ale hlavně kvůli sobě, a ne jenom kvůli rodičům.“

• „Tak pochopitelně stalo se, že jsem musel přednášet pro důchodce, členy Ústředního výboru KSČ, kteří byli na rekreaci v Doksech. To vzbudilo takovou paniku tady na okrese, že dokonce se mnou poslali dva dohlížeče, abych náhodou při vyprávění těch příběhů a pověstí neřekl slovo Pán Bůh nebo Panna Maria. Já jsem si říkal: ,Když to tam patří, tak to tam bude.‘ Tak jsem to tam řekl a oni byli místo toho, aby se na mě dívali svrchu, tak byli dojatý, že někdo přišel opravdu z lidu. A bylo to takové, řekl bych, zadostiučinění svým způsobem, protože já když jsem se potom vrátil, tak jsem byl ještě přezkušován určitým způsobem. Já jsem argumentoval tím, že i důchodci z Ústředního výboru KSČ, tedy to byli zaměstnanci, to nebyli funkcionáři, že byli spokojení, no tak co. A jinak jako třeba jsem byl několikrát předvoláván, zvláště tedy před ty zdejší papaláše, že jsem nedostatečně důrazně hovořil o říjnové revoluci. Já jsem říkal: ,Mně se to tam nehodilo, tak jsem to neřekl.‘“

• 1

Česká Lípa, 11.12.2020

Rodiče se snažili, aby na nás nedolehla 50. léta

Ladislav v dětství
Ladislav v dětství
zdroj: archiv pamětníka

Ladislav Smejkal se narodil 30. září 1946 v Benešově nad Ploučnicí, v severních Čechách. Jeho otec provozoval truhlářskou dílnu a oba své syny vedl ke vzdělání. O živnost však v 50. letech přišel. Ladislav vystudoval gymnázium v Děčíně a poté Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1969 získal místo v muzeu v České Lípě. Po dobu normalizace se mu podařilo ustát tlaky úřadů, odmítl vstoupit do komunistické strany. Ladislav Smejkal je znalcem regionální historie Českolipska a v roce 2006 obdržel čestné občanství města.