Mgr. Ladislav Smejkal (* 1946)

Rodiče se snažili, aby na nás nedolehla 50. léta

• otec přišel v 50. letech o truhlářskou dílnu

• vystudoval Filozofickou fakultu UK, obor čeština – dějepis

• v roce 1969 nastoupil do muzea v České Lípě

• v roce 2006 se stal čestným občanem České Lípy

Ladislav Smejkal se narodil 30. září 1946 v Benešově nad Ploučnicí, v severních Čechách. „Ten den se v Norimberku vynášely rozsudky nad válečnými zločinci.“ Jeho maminka rodila syna v nemocnici v Děčíně. „Tehdy byla epidemie záškrtu, takže děti se rychle křtily v nemocniční kapli ve věži.“

Ladislavův otec byl truhlář a provozoval vlastní dílnu. Tu mu však na začátku padesátých let komunisté zabavili. „Nejšťastnější jsem byl jako dítě, hrál jsem si u nás na zahradě a rodiče se snažili, aby na nás nedolehla padesátá léta.“ Rodiče vedli Ladislava i jeho bratra odmalička ke vzdělání. „Žili jsme jednoduše a toužili jsme po nějakém poznání. Hodně jsme sháněli knížky. Toužil jsem vždycky po velké knihovně.“

Pamětníkova maminka pocházela z Kladenska. „Maminka bydlela tři kilometry od Lidic a viděla z kopce lidickou tragédii. Dost ji to poznamenalo.“ Ladislav vzpomíná, že doma měli mnoho knih o vyhlazení Lidic, a on byl tak odmala vedený k zájmu o historii. „Nikdy nezapomenu na to, když mi bylo šest let a naši měli puštěné rádio. Já jsem tam slyšel hlas prokurátora Urválka při Slánského procesu, když tam vykřikl ta slova: ,A tato železná pěst vás rozdrtí!‘“

Do roka byli všichni pryč

V roce 1961 nastoupil pamětník na gymnázium v Děčíně a v roce 1964 úspěšně složil přijímací zkoušky na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Přestěhoval se tedy na pražské koleje a začal studovat dějepis a češtinu. „Když jsem tam chodil po těch chodbách a potkával jsem legendy, jako autora české mluvnice, tak to pro mě byly velké příklady.“

V roce 1969 Ladislav dostudoval vysokou školu a získal místo v muzeu v České Lípě. „Nezapomenu na to, když jsem poprvé přijel do Lípy, procházel jsem si ty ulice a přemýšlel, jestli si tady zvyknu, nebo odsud rád uteču.“ V muzeu ho přijal ředitel Břetislav Vojtíšek a hned mu přidělil vytvoření expozice. „To tady bylo ještě docela dost intelektuálů, kteří vedli různé instituce. Do roka byli všichni pryč. Jen náš ředitel Vojtíšek dokázal v muzeu udělat ostrůvek svobody.“

K odbornému vzdělání Ladislav dostudoval ještě pedagogiku a devět let učil v České Lípě ve škole. „I když to zní hodně starožitně, já jsem přilnul ke Komenskému. Dost jsem ho studoval.“  Kromě práce v českolipském muzeu dojížděl pamětník jedenáct let každou sobotu pomáhat do muzea v nedalekém Rumburku.

Nemluvil jsem dostatečně důrazně o říjnové revoluci

V muzeu prožil Ladislav celé období normalizace, kdy byl několikrát přemlouván, aby vstoupil do komunistické strany. „Za normalizace jsme byli podrobováni neustálé šikaně a výhrůžkám. Na jednu stranu mi vyhrožovali a na druhou stranu si mě chtěli koupit. Já jsem si říkal, že přece nemůžu vstoupit do strany, když moje rodiče i moje prarodiče připravili o majetek.“

Ladislav se musel vypořádat i s úkoly, jako byla přednáška pro zaměstnance ÚV KSČ v Doksech. Mluvil o historii tak, jak se skutečně stala, a ne podle komunistické ideologie. „Několikrát jsem byl předvolán, že jsem nedostatečně důrazně mluvil o říjnové revoluci.“ V kanceláři muzea bylo dokonce nainstalováno odposlouchávací zařízení. Pamětník přistihl montéra, jak ho tam instaluje. Bohužel i mezi kolegy v muzeu se našli donašeči StB. „Když mě vyšetřovala Státní bezpečnost, tak jsem zjistil, kolik lidí na mě donášelo.“

Naděje, víra a láska

V roce 1985 se Ladislav oženil. „Byli jsme tady tři kamarádi v České Lípě a vzali jsme si tři zdravotní sestry z nemocnice. Já jsem mířil nejvýš a vzal jsem si staniční sestru.“ Na vlastní děti už měli s manželkou vysoký věk, ale Ladislav se velmi sblížil s manželčinými dětmi z prvního manželství. Od nich mají dnes již pět vnoučat.

Svatbu s manželkou Libuší považuje pamětník za jeden z nejkrásnějších okamžiků svého života. Kromě lásky a vzdělání je pro něj velmi podstatná i víra v Boha. „Nejdůležitější je udržet si naději. Naděje, víra a láska jsou hlavní motivy života.“

Celý život se Ladislav věnuje vzdělávání a snaží se najít společnou řeč s o několik generací mladšími lidmi. „S mladými lidmi je potřeba mluvit na rovinu, ne tónem, že my něco víme a oni jsou ještě cucáci... Nesmí nastávat generační přehrady. Lidé si musí být blízcí napříč generacemi.“

Lepší je být prvním v Lípě

Sametovou revoluci v roce 1989 přivítal Ladislav s nadšením. „Otevřely se příležitosti. Čekal jsem, že budu moct svobodně přednášet a psát a že lidé se budou zajímat o historii.“ Na období devadesátých let vzpomíná Ladislav jako na velmi náročnou dobu, kdy bylo potřeba začít pracovat jiným stylem a udržet krok s dobou.

Ač pamětník z České Lípy nepochází, brzy se stal místním patriotem a znalcem regionální historie. Za to byl v roce 2006 oceněn čestným občanstvím. „Mojí hlavní hodnotou je láska ke vzdělávání. Vzdělávat sebe i ostatní.“ V České Lípě je v současnosti Ladislav Smejkal významnou osobností, napsal řadu publikací o městě a kraji a vede vlastivědný spolek. „Lepší je být prvním v České Lípě než druhým v Praze.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Vendula Müllerová)