Marta Skalická

• „Nejdřív sokolové, to jsem teda byla ještě malá nebo mimino, takže to jsem tak nevnímala, dostali sokolovnu, to byla Turnhalle německá. A sokolové předtím i za první republiky, přestože to byla první republika, tak tady v Jablonci bylo nejdřív asi osm procent českých obyvatel. Pak teda za první republiky možná trochu víc, ale přesto sokolové neměli svoji sokolovnu, cvičili tady nahoře v Revoluční ulici, kde byl Národní dům. To byl český dům. A tam se scházeli Češi i v jiných takových seskupeních, nejen pro cvičení, ale i byl to vlastenecky zaměřený spolek. A i ten Sokol byl vlastenecky zaměřený spolek. A po válce dostali náhradou za ten český dům, protože tam už se nemohli vrátit, tam byly stroje na výrobu elektrosoučástek, tak dostali tady sokolovnu náhradou. Ale v roce 1948 se začalo jiný systém tělovýchovy, bylo sjednocení tělovýchovy. A v roce 1950 byl Sokol úplně zakázaný.“

• „Když se obnovil Sokol, maminka se hned přihlásila k té obnově Sokola. A protože jsem byla dřív cvičitelkou dětí, předtím, jak jsem říkala, v té gymnastice. Moje maminka celou tu dobu tady v Sokole v bižuterii působila jako trenérka moderní gymnastiky. Takže i ta moderní gymnastika to brala jako pokračování toho cvičení sokolského. A tak mě maminka oslovila, abych se také zapojila do Sokola, že se bude znovu obnovovat Sokol a abych s dětma nacvičovala, že se bude připravovat sokolský slet.“

• „Moje maminka byla z těch Semil a tam to bylo taky docela dost o tý válce rušný. Ještě navíc o to, že tam byli přesunutý totálně nasazení z Německa, mezi nimi byl i můj tatínek. Takže se vlastně tam seznámili. Takže o tomhle hodně vyprávěli, o tom konci druhé světové války. Maminka tam byla činná v Sokole, cvičila, ale pak když přišla sem, bylo to hodně náročné z důvodu práce a rodiny, takže hned se tady nezapojila v tom roce 1946. Ale potom později v té gymnastice.“

• 1

Jablonec nad Nisou, 25.02.2022

Sokolkou po celý život

Pamětnice Marta Skalická
zdroj: Paměť národa

Marta Skalická se narodila 6. prosince 1945 v Jablonci nad Nisou. Už jako malá zpívala ve sboru a cvičila v Sokolu, a to i v době, kdy byl zakázaný. Po základní škole jezdila do Tanvaldu na gymnázium, další studium absolvovala dálkově a celý svůj profesní život učila na prvním stupni. Zároveň se odjakživa věnovala sportu, kromě Sokola také gymnastice. Do Sokola se vrátila po sametové revoluci, celkem 21 let byla starostkou TJ Sokol Jablonec nad Nisou. S manželem vychovali tři dcery, které se závodně věnovaly lyžování. Roku 2010 odešla do důchodu, v roce 2022 žila v Jablonci nad Nisou.