Olga Šišková

• Každý tam musel jako u Bati začít od píky. Já jsem půl roku kolorovala. Mohla jsem jít buď na konturování, nebo na kolorování. Potom jsem začala fázovat. To byla veliká továrna tehdy, ten kreslený film...

• Taky s námi dělal Luboš Beneš, co točil A je to! On pak přešel k loutkařům. Ten taky vyváděl všelijaké kousky. Sedl třeba na krabici od filmu, to byla taková plechová krabice, a byly tam mramorové schody a on z nejvyššího patra jel na té krabici po těch schodech dolů. To byl rambajs! Nebo jednou na večírku... Říkalo se, že aloe je zdravé, tak si tam děvčata pěstovala aloe. A on jim to všechno okousal a snědl.

• Pletli jsme z takových loubků nebo slámy copánky a z nich se šily tašky. No a potom nám dali čistit kroužky do V2. To nám přišly krabice s těmi kroužky a my jsme udělali takovou věc: aby se jim to zadřelo, tak jsme to mazali popelem.

• Můj jeden příbuzný, důstojník, měl ideu, že všem svým příbuzným přinesl pušku. Nám taky. A pak byla heydrichiáda a tu pušku jsme měli u nás ve skříni. A teď přišli Němci v okovaných botách a bušili. Náš otec byl úplně na mrtvici, ten tak zezelenal, bylo mu špatně a matce taky! Protože jsme tam měli tu pušku. A oni přišli, otevřeli skříň a bodáky napichovali to šatstvo. A jeden tam sáhl a vítězoslavně to tahal. Myslela jsem, že otec omdlí. A my všichni. A víte, co ten voják vytáhl? Stojan na fotografování, můj otec byl vášnivý fotograf. A ta puška byla vedle. Víte, že bychom byli všichni mrtví?!

• V roce 1959 sem přijel pan Deitch a my jsme pro něj začali dělat ty zakázky. Nejdřív to byly Madlenky, ty byly velice jednoduché, ale pak to bylo postupně těžší a těžší, takže některé ty filmy už byly velice náročné. A všechno jsme to dělali ručně, žádné počítače.

• 1

Je krásné dělat práci, která se vám líbí, s lidmi, které máte rádi

Portrét z mládí
Portrét z mládí
zdroj: soukromý archiv pamětníka

Olga Šišková se narodila 6. února 1929 v Praze. Vyrůstala v rodině inženýra Josefa Andrse, prvorepublikového ředitele Československých státních aerolinií. Studovala na Gymnáziu Jana Nerudy, ale školu nedokončila a přešla na Státní grafickou školu, kde vystudovala kresbu. V letech 1944-45 byla totálně nasazena. Po válce studovala na Akademii výtvarných umění. Po ukončení studia pracovala rok v ÚMEZ (Ústředí pro mechanizaci zemědělství). V roce 1952 nastoupila do Krátkého filmu, kde se jako animátorka podílela na tvorbě kreslených animovaných filmů. Spolupracovala s významnými českými režiséry, například se Zdeňkem Milerem, Zdeňkem Smetanou, Václavem Bedřichem. Podílela se i na filmových zakázkách pro amerického režiséra Genea Deitche, který působil v Praze. V roce 1998 odešla do důchodu.