Karel Šírek

• „Já jsem tam byl jako svědek, ale ani to mi neřekli, to mi řekli vlastně až přitom, protože když už byl někdo obviněnej, tak většinou byl odsouzenej. To mu ale neřekli, mně řekli, že tam mají příkaz k vazbě, a to jako jsem nevěděl, jestli jo, nebo ne, takže to byla jenom taková hra. To mně řekli několikrát, že mají příkaz, dokonce mi ho ukazovali, že to je příkaz k vazbě a že teď jenom záleží na mně, jestli to podepíšou hned, nebo až za chvíli, že probíhá domovní prohlídka u mě. Tam žádná nebyla, ale na toho kamaráda tam samozřejmě byla domovní prohlídka, kde sebrali úplně všechno, a já jsem ho viděl až pak za těch osmnáct měsíců a v tý výpovědi on četl všechny ty lidi, který vypovídali. Tam člověk nevěděl ve chvíli, kdy byl zadrženej.“

• „Naposledy jsem byl zadrženej 31. října 89, teď se mluví o tom, že už všechno bylo jasný, já jsem byl dvanáct hodin u výslechu a vůbec jsem si, že něco je jasný, nepřipouštěl. Takže tam to nebylo, to byla spíš jenom klika... My jsme si teda nepřipouštěli, že děláme něco protistátního, my jsme proti žádnýmu systému moc nebojovali, nám ten systém byl úplně ukradenej. My jsme chtěli, aby nám ten systém dál pokoj, abysme si mohli dělat, co chceme.“

• „Když tam pak ta Státní bezpečnost chodila, stejně to nechali. Oni mě třeba odvezli z práce. Přišel jsem ráno do práce a zavolali mě k němu do kanceláře, která vypadala podobně. Takhle tam seděli vedle dva chlapi a on povídal: ,Tady, soudruzi,‘ mně tykal, ,pro tebe, Karle, přišli, něco se chtěj zeptat.‘ Tak jsme tam seděli půl hodiny, soudruzi nic neříkali, pak řekli, že si mě odvedou. Já jsem říkal, že jedeme na Slovensko v deset. Oni říkali: ,Uvidíme.‘ Pustili mě v osm večer, takže ne. A když jsem druhej den do práce přišel, tak se mě ptal, co se dělo. Já jsem mu jenom řekl, že by tomu asi nerozuměl a že je to tak nejlepší, a zase to nechal bejt.“

• 1

Kulturní centrum Turnov, 20.12.2017

Chtěli jsme jen, aby nám dal ten systém pokoj

Karel Šírek
Karel Šírek
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Karel Šírek se narodil 11. února 1962 ve Varnsdorfu, ale vyrůstal v Jenišovicích u Turnova. Od dětství měl vztah k hudbě a literatuře a s kamarády se snažili získat přístup k západní kultuře. Vyučil se elektromechanikem. Na konci 70. let pomáhal distribuovat undergroundový časopis Vokno a musel se za to podrobit výslechům na StB. Výslechy se opakovaly po celou dobu normalizace. S přáteli pamětník založil kapelu Nic band, se kterou vystupovali po celé republice. Za hraní nepovolené hudby ho čekala další šikana ze strany režimu. Po sametové revoluci založil Karel Šírek v Turnově klub Štvanice a v současné době je správcem Kulturního centra Turnov. Je ženatý a má dvě děti.