Diobel Sevilla Martínez

• „Jsem přesvědčen, že to, čeho docílilo hnutí ‚San Isidro‘ [nezávislé umělecké a kulturní hnutí, které je součástí opozice proti Komunistické vládě Kuby], no prostě kdyby všichni Kubánci udělali to samé, tak bychom byli někde jinde. Komunistická vláda je jednotná, vyčkává, kde se, co šustne, nechce se vzdát, chce zůstat u moci. ‚Myslíte si, že nyní je ten pravý moment, aby opozice vyšla demonstrovat do ulic?‘ Jsem o tom přesvědčen, právě teď nastal ten správný čas. Právě teď je potřeba, aby se masy Kubánců vydaly nenásilně protestovat do ulic, demonstrovat, bez násilí, za dodržování lidských práv. Je načase vyrazit do ulic.“

• „Nějakým zázrakem se mi podařilo získat oprávnění vykonávat samostatně výdělečnou činnost, našel jsem si práci jako řidič náklaďáku, ale nebyla to oficiální státní pracovní pozice, takže mi ji soud, pod který spadám, nechtěl povolit. Rozhodl jsem se jít žádat o povolení přímo na Státní bezpečnost, šel jsme za vedoucím oddělení…jak se jmenuje? ‚Ten současný? Tam je teď Victor.‘ Ano, myslím, že se jmenoval Victor. Řekl jsme mu, že nebudu pracovat jako zametač ulic, to, co mi přikázal soud v rámci veřejně prospěšných prací. Uklidnil mě, ať se nebojím, že se o to postará, že můžu dál pracovat jako řidič. A bylo to tak, v tomto ohledu už mě nikdo nenapomínal ani neobtěžoval. Mohl jsem pokračovat jako řidič, nemusel jsem pracovat pro vládu.“

• „Jako odpůrce kubánského komunistického režimu jsem byl pozván na lidskoprávní seminář do České republiky. Jeden měsíc jsem tam studoval, měli jsme kurz psychologie, kurz o základních lidských právech atp. Po návratu z České republiky na Kubu jsem byl zatčen a obviněn z údajného atentátu na kubánský stát. Hrozilo mi devět let vězení. Přijeli si pro mě ke mně domů, to jsem zrovna přišel od kamaráda oponenta Abela López Péreze [kubánský disident], rovnou ze sprchy jsem jel jen v žabkách a tričku do vězení. Z domu rovnou do vězeňské cely, bez soudu, bez ničeho.“

• „Výhružkám jsem musel čelit neustále, pořád, vyhrožování se stalo součástí mého života, bylo to všudypřítomné. Přímo před domem stála hlídka Státní bezpečnosti. Vždycky, když jsem vyšel na ulici, třeba jenom na roh ulice, byla mi hlídka v patách. Když jsem šel na procházku kolem čtvrti, šli agenti přímo za mnou. Naprostá ztráta soukromí a nerespektování osobního prostoru. Nemohl jsem ani mluvit se svou mámou, všechno poslouchali, každičké slovo naší konverzace. Kolikrát jsem jim nadával, aby mi dali trochu soukromí a nechali mě na pokoji.“

• 1

Cuba, 09.12.2020

Každodenní motivací čelit komunistické vládě je pro mě vidina svobodné Kuby

Diobel Sevilla Martínez je zpravodajem a aktivistou za lidská práva na Kubě, jehož největším snem je svobodná a demokratická Kuba. V mládí musel Diobel na příkaz svého otce nastoupit na vojenskou službu a následně i do armády, kde byl ale často trestán a vězněn kvůli své neposlušnosti a odporu vůči komunistickému režimu. V roce 1996 byl z armády propuštěn a začal pracovat v zemědělství a jako řidič, dokud se v roce 2003 nepřipojil k opozici kubánské vlády, konkrétně k „Hnutí Franka Paíse 30. listopadu“ [Movimiento 30 de noviembre – Frank País] a následně k „Hnutí kubánské mládeže za demokracii“ [Movimiento Cubano de Jóvenes por la Democracia]. V roce 2016 se jako oponent a bojovník za lidská práva zúčastnil mezinárodního semináře v České republice, určeného pro lidskoprávní aktivisty. Po návratu na Kubu byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody. Kvůli své protirežimní činnosti je Diobel často zatýkán, vyslýchán a pronásledován. Žije ve východní části země, v provincii Guantánamo.