Jan Sekal

Raději se mi stýská v Paříži po Praze než naopak

Jan Sekal se narodil 11. února 1948 v Praze. Jeho rodiči byli kostýmní výtvarnice Ludmila Purkyňová a sochař Zbyněk Sekal. Rodiče – oba přesvědčení komunisté – se po čase rozvedli a pamětník střídavě vyrůstal na různých místech Československa. Maturoval na gymnáziu v Ostravě, v období 1968–1969 studoval francouzskou literaturu a dějiny umění na univerzitě v Bordeaux, v roce 1969 se vrátil do Československa a nastoupil ke studiu francouzštiny a filozofie na Filozofické fakultě UK. Univerzitu opustil a vykonával různá dělnická povolání, vedle toho se věnoval vlastní umělecké tvorbě. V 70. letech dálkově studoval Střední odbornou školu výtvarnou v Praze. Udržoval kontakty s lidmi z disentu a pomáhal jim s jejich aktivitami, čímž si vysloužil zájem StB, která ho opakovaně vyslýchala a nutila ke spolupráci. V roce 1983 odešel do Francie, kde žije dodnes. Živil se různými, i dělnickými profesemi, v letech 1984–1993 pracoval jako grafik francouzského vydání časopisu Lettre internationale. Od roku 1998 až do svého odchodu do důchodu pracoval ve Francouzské národní knihovně, nejdříve byl zaměstnán pomocnými pracemi a později vedl komentované prohlídky tamních výstav. Postupně našel cestu k židovské víře a od 80. let pravidelně navštěvuje Izrael. Sám příležitostně vystavuje, jeho práce byly mj. publikovány v časopise Revolver Revue.