Jaroslava Sedláková

• „Manžel mně tam první den lehl, v Dubrovníku, byl na těžké operaci. Paní Kordová, maminka tenisty, mi s ním strašně pomáhala. Byl v nemocnici tři týdny. Prostě první den... my jsme ho tam odvezli až třetí den ve čtyřicítkách horečkách – že měl v sobě prasklý apendix, zauzlení střev a dostal tam oboustranný zápal plic, v Dubrovníku. Tudíž jsme se museli vrátit. My jsme se museli vrátit domů. Mně ho ti Češi, paní Kordová, oni letěli do Prahy, tak mně ho vzali do Prahy letadlem. Já zůstala sama v Jugoslávii u Dubrovníku, sama s dětmi, s autem. Pak nás vezl domů jeden pán, který byl na Makarské, který byl sto kilometrů od nás. Jsem ho tam vyhledala a on nás potom vezl na Sarajevo. Mostar, Sarajevo a Komárno a Česko. Manžel byl… já přijela domů a můj muž nikde, tak jsem tam volala, do Prahy. [Sestra mi do telefonu řekla:] ‚Jo, paní, váš manžel je po další operaci, mu to v letadle prasklo.‘ Takže ho ještě operovali v Praze pod Petřínem, tam ležel ještě tři dny a pak mi ho dovezli domů sanitkou a já se úplně zhrozila – on měl o třicet kilo míň!“

• „Na základě toho udání tatínek že měl týden na rozmyšlenou, prostě že pokud se dá..., že měl přijít na hráz, mi vyprávěl, jak je Bečva – tak na hráz, tam se scházívali.“ – „Vy jste neřekla, kdo ho vlastně kontaktoval, aby to zaznělo...“ – „Estébáci, estébáci. Že když se dá k nim... že je chytrý člověk, že má přehled i v těch letech a že pokud na to přistoupí, tak se bude mít strašně dobře, dostane krásný byt a prostě veškeré sliby, co se tenkrát dělaly. Tatínek nepřistoupil. Zvolil tu druhou cestu – vyhazov z práce potom, vlastně na hodinu de facto.“

• 1

Vsetín, 07.03.2022

• 2

Vsetín, 15.11.2022

Otce vyhodili na hodinu a vyvedli před bránu Zbrojovky

Ve své drogerii, Vsetín, 2003
zdroj: archiv pamětnice

Jaroslava Sedláková, za svobodna Havlátová, se narodila 9. července 1950 ve Vsetíně do rodiny Vladimíra a Marty Havlátových. Vyrůstala s o rok mladší sestrou Martou. Rodinu velice poznamenalo věznění otcovy matky Marie Havlátové. Z jedenáctiletého trestu za protistátní činnost (distribuci ilegálních protirežimních letáků) si v pardubické věznici odseděla sedm let. Na podzim roku 1948 emigroval její syn Slavomír, druhý syn Jan sloužil u Pomocných technických praporů (PTP). Otec pamětnice přišel roku 1954 o místo strojního zámečníka ve vsetínské Zbrojovce, kde pracoval od svého vyučení – kolega, se kterým se bavil o aktuální politické situaci, ho udal. Začala se o něj zajímat Státní bezpečnost a nabídla mu, aby se stal jejím spolupracovníkem. Když to odmítl, byl vyhozen na hodinu a vyveden před bránu Zbrojovky. Tři měsíce pak nemohl najít zaměstnání a až do roku 1961 pracoval jako nádeník. Rodina pamětnice se ocitla v tíživé situaci a nezbylo nic jiného než se přestěhovat k rodině do Velké Bíteše. Z důvodu otcovy „nespolehlivosti“ nemohla pamětnice ani její sestra studovat. Vyučily se prodavačkami a Jaroslava pak celý život pracovala v drogerii. Bezprostředně po okupaci Československa roku 1968 chtěli Havlátovi emigrovat. Jaroslava ale nepřišla ve smluvený čas na vlakové nádraží, jelikož měla v té době už známost. O rok později se shodou náhod zpovzdálí stala svědkem brněnské protiokupační demonstrace, kde byla zastřelena mladá dívka Danuše Muzikářová. Roku 1986 se spolu s manželem Jiřím Sedlákem a jejich dvěma dětmi pokusili emigrovat. Kvůli manželově akutní operaci během pobytu v Jugoslávii a jeho převozu zpět do republiky se to však nepodařilo. V době malé privatizace pamětnice získala v dražbě vsetínskou prodejnu drogerie, kde mnoho let předtím pracovala a ještě před rokem 1989 prodejnu i vedla. Teprve ve svých 51 letech si splnila sen a absolvovala dvouleté studium účetnictví a managementu. Babička Marie byla ještě za života rehabilitována, otec žádost o rehabilitaci nakonec nikdy nepodal. Roku 2022 žila Jaroslava Sedláková ve Vsetíně.