Francis Sánchez

• „Kamaráde, my všichni jsme jen přeživší, někteří z nás přežili o pár let déle, jiní pár let méně, ale my všichni jsme jen a pouze přeživší onoho totalitního experimentu na Kubě, v každém z jeho úhlů pohledu. Jednou mi nějaký člověk dal do rukou něco, na čem bylo napsané Francis Sánchez, Federální rezervy, vzal jsem si to a schoval. A když jsem se vrátil domů a začal to číst, zjistil jsem, že je to zpráva proti mé knize podepsaná řadou lidí, co z ní dělali velký humbuk. Byl to doslova klenot cenzury, protože jedním z nich byl profesor filozofie, co mi vysvětloval hranice svobody ve společnosti, tedy svobody versus jednotlivce. Tvrdil, že moje kniha ty hranice porušuje. Od té doby mám ten rukopis schovaný.“

• „Snažili jsme se osvobodit od všech těch ideologických a estetických nařízení, které nám chtěli vnutit. Snažili jsme se číst jinak. Jedním z dobrodružství, které nás v těch letech spojilo, bylo pokusit se získat knihy, ke kterým jsme neměli přístup. Žili jsme v Ciego de Ávila, žili jsme na Kubě, kde se nevydávalo skoro nic zajímavého z toho, co se dělo ve světě literatury, a to ani té doby, ani z dob před deseti lety. Věděli jsme, že existují autoři jako Jorge Luis Borges, ale jeho knihy u nás v knihovně v Ciego de Ávila nebyly. Byly zakázané dokonce i knihy jako Ráj od Lezama Limy, Llano v plamenech od Juana Rulfa. Chtěli jste si je přečíst, v knihovnách nebyly k nalezení. Pamatuju si, že důvodem pro neuvedení Llana v plamenech do knihoven byl argument, že je to kniha plná pověr.“

• „Pro mě je bytí spisovatelem způsobem, jak být zbabělec. Já prostě nemohl spoustu věcí dělat, protože jsem se měl stát spisovatelem. A najednou, uprostřed téhle krize, jsem se zamkl ve svém domě a odmítl jsem vyjít ven. Byl jsem zavřený doma, přestal jsem studovat a byl jsem zavřený asi dva nebo tři roky, prakticky jsem z domu nevycházel. To pro mou rodinu znamenalo něco strašného. Chodil jsem od psychiatra k psychiatrovi, byl jsem i psychiatrickými léčebnami, byly to silné zážitky. Viděl jsem, že moji přátelé v sousedství měli také těžké osudy. Byl nad námi vždycky Damoklův meč, byli jsme menšina, která končila ve vězeních pro nezletilé v Ciego de Ávila nebo jiných provinciích.“

• „Jednou z prvních věcí, které revoluce vláda Fidela Castra zasáhla, byla kina. Okamžitě v kinech po celé Kubě viděli důležitý ideologický aparát, stejně, jako se tomu stalo i v Sovětském svazu, kde byla kina také zasažena jako jedna z prvních věcí. Moje rodina má na ten den velmi hmatatelné vzpomínky. Byl to nesmírně smutný den, najednou dorazila armáda. Říká se, že přišel sám Alfredo Guevara, který se později stal ředitelem Kubánského institutu umění a kinematografického průmyslu ICAIC. Všechny členy mojí rodiny vyvedli, protože moje rodina, zejména moje matka, moji bratři, kteří byli tehdy malí, můj dědeček, všichni pracovali v kině – dělali promo, prodávali lístky, uváděli... Všechny vyvedli ven a mohli jsme si odnést jen hudební disky, které se v kině hrály.“

• 1

Madrid, 03.10.2020

Jsme jen pouhopouhými přeživšími velkého totalitního experimentu na Kubě

Sánchez Francis
Sánchez Francis
zdroj: Post Bellum

Francis Sánchez se narodil v Ceballos v provincii Ciego de Ávila na Kubě 20. září 1970. Od dětství zažil na vlastní kůži podmínky režimu bratrů Castrových. Jeho otec, prostý rolník patřící ke kubánské dělnické třídě, na splátky koupil místní kino. Když vláda Fidela Castra zvítězila, bylo kino znárodněno a stejně tak v roce 1968 i rodinná loď. Francis byl dítětem nepřizpůsobivým kubánskému vzdělávacímu systému, protože musel studovat na venkovské škole v internátu, tedy v systému vytvořeném Fidelem Castrem. Propadl v deváté třídě, protože se nedostavil na závěrečné testy. Jako mladík byl souzen Provinčním soudem v Havaně, protože z Národní knihovny ukradl knihu zakázanou diktaturou. Spolu se svou manželkou vytvořil nezávislý časopis Inverted Tree, pročež jim bylo vyhrožováno ze strany Státní bezpečnosti. S rodinou emigroval do Španělska, kde v současné době bydlí.