Esteban Lázaro Rodríguez López

• „Ztotožňuji se se svobodou, demokracií a svobodou projevu. Jsem zastáncem těchto tří věcí. Pomáhám s tím lidem, jak jen je to možné, pomáhám jim, mají můj potlesk, moji sílu, moji energii. A v co doufám, v co doufám. Jaké poselství pro kubánský lid? Ať jsou silní, skončíme to tvrdě, skončíme to zevnitř, což je jediné řešení, zničit komunismus, zničit Raúla a další z rodiny Castrů, odstranit je od moci, konečně je odstranit od moci, nastolit demokracii a hybridním způsobem nechat zmizet komunismus. Pryč s komunismem!“

• „No, San Isidro bylo milníkem mého života. Protože když jsme dorazili do San Isidra, Luis Manuel Alcántara mě zavolal a řekl mi: ‚Estebane, uděláme takovou pouť, tam uplatníme svůj boj, abychom se domohli svobody Denise Solíse, opozičního umělce, kterého mají v Combinado de Este soudem zavřeného osm měsíců.‘ A tak jsme se sešli několik lidí, nezávislí novináři, výtvarníci, pouliční dělníci, mladí lidé, velmi různorodá skupina, sešli jsme se tam nejprve s úmyslem vykonat ten akt, o kterém mluvím, tu pouť. Když jsme se podívali ven, byli jsme zcela obklíčeni represivní hlídkou Státní bezpečnosti.“

• „Kultura je indoktrinovaná, ohrožená, dá se to říct tak, jako když řekneš: ‚Nezajímá mě‘, pokud jsi zpěvačka a nezpíváš to, co chci já, abys zpívala, odstraním tě. Nebudeš zpívat v žádném rádiu, v žádné televizi, jednoduše na žádném veřejném místě, nedovolí ti to. Pokud si malíř a nemaluješ to, co chci, abys maloval, hlasatel, co nedělá, co chci já, prostě se projevuješ jinak, nenechají tě, abys pokračoval jako umělec, nenechají tě být jako člověka a jednoduše tě utiskují za to, že chceš vyjádřit své volné umění. Nechceš, aby tě ovládali, aby ti říkali: ‚Hele, Estebane, namaluj třeba, namaluj, když jsi ten malíř, namaluj obraz pobřeží.‘ Já chci namalovat obraz s květinou, ne pobřeží. Vidíme několik způsobů, jak diktatura a tohle všechno ovlivňuje, musíš získat povolení, všechno to souvisí s [Vyhláškou] 349. Vyhláška č. 349 měla ovládat umělce a být způsobem, jak na ně tlačit a všechny je ovládat, mít všechny pod kontrolou.“

• „Ztotožňuji se se všemi lidmi, se sousedy, kteří mě obklopují, ve stejné oblasti, kde žiju, kde je hodně svobodných žen s dětmi, kde žije mnoho starších lidí, kteří nemají ani dost na to, aby se uživili. Začal jsem dělat tuto práci a věděl jsem, že mě baví, ale také mě začali pronásledovat z Odboru státní bezpečnosti [Departamento de la Seguridad del Estado]. Jak stoupala úroveň a rostla ta věc se Státní bezpečností, jednoduše, pozor, za hlášení, za vystupování na mých sociálních sítích. Když vyšla Vyhláška č. 370, kvůli které mě pokutovali za to, že jsem prostě na sociálních sítích ohlašoval věci, které se na Kubě dějí. Začali mi tím vyhrožovat. Předvolali mou ženu, to bylo, popravdě, tvrdé, také ji předvolali na policejní stanici. Řekli jí, ať ode mne prosím odejde, ať mě vyhodí z domu, vyhrožovali jí, že i ona ponese následky toho, co dělám, na mé dcery také začaly útočit.“

• 1

Cuba, 16.01.2021

Ztotožňuji se se svobodou projevu

Rodríguez Esteban
Rodríguez Esteban
zdroj: Post Bellum

Esteban Lázaro Rodríguez López se narodil 15. března 1986 ve Staré Havaně. Je nezávislým novinářem pro média ADN Cuba, aktivista za lidská práva a prezidentem Volební rady [Consejo Electoral] a právním poradcem Lidové strany [Partido de Pueblo]. I přes vystudování bakalářského oboru tělesná výchova a práci učitele tělocviku opustil z finančních důvodů toto zaměstnání a začal spolupracovat s nezávislými novinami ADN Cuba, se kterými spolupracuje dodnes. Témata jejich článků a reportáží se zabývají násilím na ženách, rasismem a porušováním lidských práv na Kubě, kvůli kterým čelí přetrvávajícím výhružkám a perzekucím ze strany Státní bezpečnosti. Je aktivním členem Hnutí San Isidro [Movimiento San Isidro] a v listopadu 2020 se zapojil do hladovky za svobodu aktivisty a hudebníka Denise Solíse. Tento čin zvedl novou vlnu po celém ostrově – dal důležitý impuls v rámci kubánského disentu. Státní bezpečnost ho na základě Vyhlášky č. 370 často postihuje a pokutuje a vzbuzuje v něm strach o jeho osobní bezpečnost. Konfrontace mezi disentem a komunistickou diktaturou je proto přítomna v každém okamžiku po všechny dny.