Ramón Rodríguez Azahares

• „Jednoho dne brzy ráno jsem byl odvlečen z domu jednotkami povstalců operujícími v zóně Punta Gorda a Cayo Güín do spletitého terénu v oblasti Sagua de Tanamo. Můj otec byl voják kubánské armády. Kromě mě unesli ještě další čtyři civilisty. Nevím jistě, jaký byl důvod té akce. Nicméně, myslím si, že to souviselo s přípravami útoku v Sagua de Tanamo. Musel jsem přes noc v horách hloubit zákopy a instalovat elektrické vedení, což souviselo právě s přípravou útoku v Sagua de Tanamo. Byla to nucená práce. // Přežívali jsme tam věznění v přírodní jeskyni přibližně tři měsíce.

• „Já jsem se naučil, že hlavní odpovědností stavbyvedoucího je stavět budovy, které budou kvalitní a bezpečné. Jenže v té době se musely dodržovat vytyčené cíle a stavbu většinou neřídil stavbyvedoucí, ale nějaká jiná osoba, které jsme byli podřízení. Vytyčené cíle počítaly s dokončením budov v relativně krátkém časovém období. Z mého pohledu to bylo na úkor kvality budov a to se mi vůbec nelíbilo. // Dokonce do dospělo do bodu, kdy mě obvinili ze zdržování stavby. Jen kvůli tomu, že jsem hleděl na to, aby se to dělalo pořádně. // Nakonec se právě kvůli tomu jednoho dne rozhodli, že mě přesunou. Pro mě by to bylo velmi komplikované. Zpřetrhaly by se vazby doma, musel bych dojíždět, a k tomu všemu jsem měl rozdělanou práci, byl jsem zkušený, rozuměl jsem tomu a mohl jsem se postavit do čela jakékoliv stavby. Jenže kvůli tomu, že si někdo usmyslel, mě chtěli přesunout a uškodit mi. Bylo to protiprávní a já jsem s tím nesouhlasil. Tak mě úplně propustili, což zdůvodnili tím, že jsem neposlouchal rozkazy.“

• „Došlo to tak daleko, že se naplánoval pokus o vraždu Néstora Rodrígueze Lobainy, který se měl odehrát za účasti ostatních nebezpečných kriminálníků ve věznici. Úředník ministerstva vnitra shromáždil skupinu vězňů, kteří měli sedět třeba i třicet let, aby se pokusili zavraždit Néstora Rodrígueze, a aby to všechno vypadalo jako důsledek neshod mezi vězni. Je to známá věc a podala se o tom svědectví. Když se k tomu schylovalo, ukázalo se, že někteří z těch vězňů s tím nesouhlasili. Oni to samozřejmě nemohli nijak veřejně vyjádřit. Nicméně, udělali to tak, aby se to k mému synovi dostalo. Ten o tom řekl své manželce, která se ale nezachovala tak, jak měla, a neinformovala o tom zbytek rodiny. Došlo tedy k pokusu, přičemž naštěstí se někteří z vězňů postavili proti Néstor z toho nakonec vyvázl se zlomeninami čelisti. Udělal mu to vězeň, který byl považovaný za vysoce nebezpečného, bývalý voják a policista z Havany. Všimněte si, že to celé bylo naplánované. Vychovatel, který má na starosti rozdělování úkolů vězňům a má na ně dohlížet, toho dne vůbec nepřišel do práce. Když Néstor krvácel na zemi v bezvědomí, nikdo mu nepřišel pomoct. Nikdo tam nebyl… ani vychovatel, ani jiný vězeň, nikdo. Když se potom probudil někdy kolem poledne, stále tam nebyl ani jeden příslušník vězeňské stráže. Ještě v jednu hodinu odpoledne se nikdo neobtěžoval ani odvést ho do vězeňské nemocnice. Byl to naplánovaný pokus o vraždu mého syna přímo ve vězení.“

• 1

Cuba, 01.01.2023

Největší odpovědnost stavitele spočívá v tom, že má stavět kvalitně

Ramón Rodríguez Azahares, 2023
zdroj: Post Bellum

Ramón Rodríguez Azahares se narodil 21. dubna 1938 ve městě Baracoa, které se nachází na severním pobřeží východní části Kuby. Dnes spadá do provincie Guantánamo a jeho hospodářství se orientuje především na pěstování kakaa, kávovníků a kokosových palem. Ramón začal studovat až když mu bylo deset let. Tehdy bydlel se svými prarodiči, protože jeho otec byl voják kubánské armády a sloužil tak i pod velením generála Fulgencia Batisty. Právě to se stalo záminkou pro jeho únos, který provedly revoluční oddíly během bojů o nadvládu nad ostrovem. Bylo mu přibližně dvacet let a strávil celkem tři měsíce v zajetí, přičemž přespával společně s ostatními unesenými lidmi v přírodní jeskyni uprostřed pralesa a musel kopat zákopy a stavět elektrické vedení ve službách povstalců. Domů se vrátil díky operaci naplánované kubánskou armádou. Ramón chodil na dělnickou základní školu a později chodil na kurzy základů architektury a stavitelství. V roce 1968 dokončil studium pozemního a průmyslového stavitelství v hlavním městě Havaně. Následně se podílel na stavbě bezpočtu obytných zón i staveb jiného charakteru na celém území Kuby. Účastnil se mimo jiné stavby obytné zóny v městečku Bián. Jako stavbyvedoucí pracoval také na Ostrově Mládeže, ve městech Moa, Baracoa nebo v Guantánamu. Narážel ale na to, že se neztotožňoval s postupy, které upozaďovaly kvalitu postavených budov za účelem rychlejší výstavby. V důsledku toho byl po téměř čtyřiceti letech v oboru suspendován. Obrátil se na soud, před kterým se sám obhájil a spor vyhrál. Nakonec se vrátil ke své profesi a pokračoval až do odchodu do důchodu. Jeho povaha se projevila také u syna Néstora Rodrígueze Lobainy, známého kubánského demokratického aktivisty, který dnes žije v exilu. Ten čelil od útlého věku pronásledování kubánských autorit, což mělo za následek jeho absolutní odmítnutí kubánského režimu. Po vykonstruovaných procesech si odseděl v kubánských věznicích několik let, a dokonce se stal obětí pokusu o vraždu. Právě jeho otec se po celou dobu vzdělával v oblasti kubánského práva, aby svého syna dostal do bezpečí. Néstor Rodríguez Lobaina nakonec mohl opustit Kubu.