Karel Říha

• "Vojna byla zajímavá, protože jsem byl na letišti v Budějovicích. A jmenovalo se to 'protivzdušná obrana státu'. Takže to, jestli to tam ještě dneska je, ale myslím, že to tam už není v Budějovicích. Tam byl pluk. Byly tři pluky na republice: Budějovice, na Slovensku byl jeden a na Moravě – teď už přesně nevím, kde to bylo na té Moravě. No a systém byl takový, že tam byly radary, které odchytávaly letadla, až k hranici. Ono to bylo ještě víc, ještě jsme měli různě po hranicích ty radary a ty tam odchytávaly lety letadel třeba i normální, běžné, civilní nebo nějaké obchodní, to všechno bylo v cajku. No ale byla spousta případů, kor tady v těch Budějovicích, že nám z Německa bylo narušení letadla..."

• "V té době, když už jsem byl potom na tom provoze, tak snižovali, protože úředníků bylo ve straně neurekom v té fabrice a snižovali stavy komunistů z řad úředníků ale. No fakt! To nekecám. A systém byl takový, že udělali seznam těch úředníků – a to nekecám teď, já si to pak ověřil – a jeden, dva, tři, čtyři, pět. Jeden, dva, tři, čtyři… Takže každý pátý dostal dopis, ne že ho vyhazují, ale že mu pozastavují členství. A byly takové komise tříčlenné, tam se šlo a tam ho zpovídali, co dělal v tom osmašedesátém a jestli takhle nebo takhle nebo tohleto. No, a tak já jsem byl taky ten pátý, kterého vyškrtli nebo že zrušili to členství. A šel jsem tam na tu komisi a oni říkali: ‚Tak soudruhu Řího, co jste dělal v tom osmašedesátém?‘ Já říkal: ‚Jste zdraví? Vždyť mě znáte z ekonomiky a z provozu, a tak víte, co se dělo, ne?‘ A tam byl jako předseda nějaký Čabula a já říkám: ‚Jirko, a ty se mě neptej. Já jsem ve vrátnici na valníku nestál a neřídil jsem tu demonstraci proti…‘ Protože z fabriky všichni lidi… Tam byla hlavní vrátnice, tam se to všechno sešlo a on tam řídil tu demonstraci."

• 1

Pravonín, 20.01.2020

Nechtějte zažít něco podobného

Karel Říha se narodil 2. října roku 1936 ve vesnici Pravonín na Benešovsku. Vyučil se jako strojní zámečník a následně si dodělal nástavbu na střední průmyslové škole ve Vlašimi. Byl svědkem odchodu nacistických vojsk z Československa na konci druhé světové války roku 1945. Základní vojenskou službu absolvoval v 50. letech na letišti v Českých Budějovicích a na hlásce v Praze v rámci protivzdušné ochrany státu. Následně desítky let pracoval na různých pozicích v Blanických strojírnách, dnes známých jako zbrojovka Sellier & Bellot. Zde také vstoupil do Komunistické strany Československa, kterou ale v rámci prověrek po srpnové sovětské okupaci opustil. Na komunistický režim přesto nevzpomíná se záští ani s výraznou kritikou. Dodnes žije a zapojuje se do společenského dění ve svém rodném Pravoníně.