Jana Ramešová

• "Co si pamatuji pořád, stále, my jsme měli hospodářství, velké hospodářství, měli jsme chmelnici, měli jsme hospodu. Tu teda dědeček potom prodal právě kvůli těm sourozencům, aby se dostali do Itálie k moři kvůli té tubeře. Nic jim nepomohlo. Všichni umřeli do třiceti let, zůstal jen tatínek, protože byl úplně poslední, zůstal můj tatínek. Po čtyřicátém osmém roce se dělo něco, co se dělo, a dít nemělo. Zemědělci byli nuceni dávat do jednotných zemědělských družstev jak půdu, tak zvířata. A můj tatínek jako velký sedlák v Jeviněvsi toto odmítal. A oni stále čekali. Asi pět dní byl nechán v Roudnici a přemlouván stále. A všichni ti sedláci čekali, jak to tam dopadne. A nedopadlo to dobře."

• "Je pravda, že jsme měli v druhém ročníku paní učitelku Petrovou. Vladimir Petrov, náš skladatel a muzikant. Jeho manželka nás učila a chtěla, abych přerušila vychovatelství, že mě do stane na konzervatoř. A okamžitě v Karlínském divadle, že mi zajistí angažmá. Jenomže můj muž měl bratrance, s těma jsme se kamarádili. A oni se do mě pustili, že chci tu rodinu rozbourat. Že to nebude fungovat. Děti, že jsou ještě malý. Takže jsem to odmítla a dodělala jsem teda tu peďárnu."

• 1

Lužec na Vltavou, 25.11.2019

• 2

Lužec na Vltavou, 14.01.2020

• 3

Co otec vytvořil, všechno zničili

30 – 35 let, kdy jí bylo nabídnuto angažmá v Karlíně.
zdroj: archiv pamětníka

Jana Ramešová se narodila 10. ledna 1948 v Jeviněvsi do rodiny Štolcových. Rodina měla velké hospodářství,, o které přišla během kolektivizace. Otce tato ztráta natrvalo poznamenala. Jana od šestnácti let pracovala jako zdravotní sestra v psychiatrické léčebně v Horních Beřkovicích. V devatenácti letech se provdala a vychovala dvě děti. Poté dálkově vystudovala učitelství a vychovatelství na pedagogické škole v Praze. Přes pětačtyřicet let pracuje jako vychovatelka a učitelka v základní škole v Lužci nad Vltavou, kde také dodnes (2019) žije. Vedle své profese se roky věnovala ochotnickému divadlu a dalším kulturním aktivitám.