Eva Protivánková

• „Ne, oni mu poslali písemně dopis nebo korespondenční lístek, že musí nastoupit tam a tam a to datum, že tam musí v to datum nastoupit. A on měl bratra v Hlubočkách, ten byl také Němec, ten byl dokonce v Moravii jako mzdový účetní. Tak ten musel taky. Tak všichni ti, byli čtyři bratři, museli všichni nastoupit do Německa do toho lágru, ale každý do jiného lágru. Takže on se svými bratry vůbec nebyl."

• „To bylo zajímavé. Já jsem byla v zahradě, to byl kus za elektrárnou. Pak jsem šla domů a on [otec] mi šel naproti, já jsem ho vůbec nepoznala, on byl tak změněný. Napřed, když odjel, byl černovlasý, teď měl bílé vlasy a hubený. Vůbec jsem ho... On mě hned poznal, já jsem šla domů a on mi šel naproti. Tak mě poznal a já jsem byla hrozně šťastná, že je doma."

• „Tak ty německé děti začaly být bojovné, začaly se s námi hádat, házely po nás kamením. Někteří ano, někteří ne. Bylo to takové všelijaké. A sestra dojížděla do Olomouce, tam se učila prodavačkou, ale do českého obchodu. Tak se učila potom česky."

• 1

Náměšť na Hané, 16.03.2023

Kamarádku ve vazbě fackovali, ale já jsem mluvila pravdu

Eva Protivánková v roce 2023
zdroj: fotografie byla pořízena při natáčení v roce 2023

Eva Protivánková, rozená Fialová, se narodila 10. května 1929 v Hlubočkách u Olomouce. Její otec Adolf Fiala byl rodilý Němec a jeho maminka měla židovský původ. Adolf kvůli tomu musel na konci války spolu s dalšími čtyřmi bratry nastoupit do německého pracovního lágru, kde byl osvobozen americkou armádou. Domů šel pěšky. Jeho dcera Eva mluvila již jako dítě plynně česky i německy. Po roce 1939 navštěvovala české i německé školy. V patnácti letech nastoupila do hlubočské elektrárny, kde se později pracovala v různých kancelářských pozicích. Před Silvestrem roku 1948 tančila na vesnické zábavě s mladíkem, který se jí představil agent ve službách Západu a ukázal jí větší stoh falešných bankovek, ale také ostře nabitou zbraň. Čtrnáct dní na to si pro ni přišla Státní bezpečnost. Po pěti měsících vazby se v Olomouci konal soud s velkou odbojovou skupinou Paštěka a kol. Eva Protivánková za to, že událost z taneční zábavy ihned neohlásila, dostala pět měsíců natvrdo, z nichž si v podstatě vše odseděla již během vazby. Po svém propuštění se vrátila na původní pracovní místo. V roce 1958 se provdala za Otakara Protivánka. Společně vychovali dvě děti, Otakara a Zuzanu. V době natáčení rozhovoru žila v Domově seniorů František v Náměšti na Hané.