Roberto Perdomo Fuente

• „Nevzdám se, protože to, za co bojuji, je svobodná a demokratická Kuba, to je můj sen a věřím, že bude brzy skutečností, už vidím přicházející změnu poměrů na Kubě klepat na dveře. Vyzívám všechny obyvatele Kuby, mladé i staré, aby neměli strach z utlačování, aby vyšli do ulic vyžadovat demokracii. Skutečnou hnací silou této změny na Kubě je právě generace mladých Kubánců. ‚Myslíte si, že se opravdu situace na Kubě brzy změní?‘ Ano stane se tak, pokud se tak samotní obyvatelé Kuby rozhodnou. Pokud se připojí k masovému politickému opozičnímu hnutí, které v zemi už existuje, pak může nastat zcela radikální změna. Protože jednotnému lidu hájícímu svá práva, nemůže dlouhodobě vzdorovat žádná diktatura.“

• „Registrujeme spoustu spoluobčanů, kteří jsou nám oponentům komunistického režimu nakloněni. Tito jsou ale také terčem útoků a bití státní policií. Státní bezpečnost tyto sympatizanty sleduje a při nejbližší příležitosti nebo nějaké demonstraci je napadnou a zbijí. Nebo jim jednoduše začnou vyhrožovat, že je vyhodí z práce. Hledají všechny možné druhy hrozeb, aby obyvatele Kuby mlčeli.“

• „Socioekonomická situace na Kubě je kritická. Generaci mladých Kubánců nezbývá nic jiného, než odejít ze školy a začít pracovat, nebo odejít z Kuby úplně, protože jinak si nemohou dovolit koupit ani boty. No a zrovna nedávno na Kubě zřídili a otevřeli nové obchody, kde lze platit pouze americkými dolary. Je to směšné, když tady na Kubě byly tisíce a tisíce občanů, zavřeny na dlouhé roky kvůli držení nebo výměně této měny! A nyní tady máme celou síť obchodů, kde přijímají výhradně americké dolary, krámy povolené a propagované kubánskou vládou, a navíc ještě s privilegii, která jiné obchody nemají.“

• „Státní bezpečnost mi udělila už několik pokut za protivládní činnost, které se vlastně denně věnuji tady v provincii Santiago de Cuba. Pokaždé, když se účastním nějaké akce, iniciativy, například kampaně „Všichni pochodujeme“ [Todos Marchamos] lidskoprávního hnutí „Dámy v bílém“ [Damas de Blanco], nebo když demonstrujeme na ulici, anebo když vyžadujeme vyjádření zástupců lidu na téma sociálních problémů, tak pokaždé mě předvolají na polici, zbijí mě, mučí a pak mi ještě navrch dají nějakou pokutu. Pokutu za nesmyslné porušení zákona, za porušení nějakého nařízení, aby to vypadalo, že jsem narušitel veřejného pořádku a zločinec, přitom jsem nic neporušil. Jedná se o systematické pokutování obhájců a bojovníků za respektování lidských práv. Takhle jsem už dostal šest pokut.“

Změna poměrů na Kubě už klepe na dveře

Roberto Perdomo Fuente patří mezi obránce lidských práv a odpůrce komunistického režimu na Kubě. Narodil se v roce 1975 v obci Julio Antonio Mella v provincii Santiago de Cuba. Jeho dětství bychom nazvaly nelehkým a traumatickým, kvůli odsouzení jeho matky na 15 let ve vězení za údajné založení požáru lékárny, Roberto vyrůstal jen se svým otcem a třemi sourozenci. Je pak logické, že jeho rodina se nikdy nepřiklonila k idejím komunistického režimu, naopak, nechtěli mít s nastoleným systémem nic společného. V roce 2014 se stal Roberto členem „Vlastenecké unie Kuby“ [Unión Patriótica de Cuba], což ale bylo podnětem pro jeho neustálé pronásledování, vyhrožování a útoky ze strany Státní bezpečnosti. Roberto v současné době působí jako koordinátor další opoziční organizace „Východní demokratické aliance“ [Alianza Democrática Oriental] v Melle a podporuje hnutí „Dámy v bílém“ [Damas de Blanco] a jejich kampaň „Všichni pochodujeme“ [Todos Marchamos]. Kvůli své protivládní činnosti a vystupování byl více než 650krát zatčen a 200krát terčem útoků ze strany národní policie. Rovněž čelí hrozbě odnětí svobody za nezaplacené pokuty ve výši 10 900,- kubánských pesos. I přes všechny překážky ale pokračuje v boji za demokratickou a svobodnou Kubu – to je jeho snem, který chce proměnit ve skutečnost.