Věra Pěničková

• „Ti mě hodně podpořili, hlavně Dana Zátopková. Mám tady jejich diplom, podepsaný od Emila i Dany. Dana si mě všimla a řekla mi: ‚Hele, Věrko, ty máš dobrou postavu, abys házela buď oštěpem, nebo diskem. Zkus to.‘ Tak jsem to zkusila a oni mě donutili, abych napsala do Tyršova domu do Prahy. Byly tam dost těžké přijímací zkoušky v atletice. Musela jsem si vybrat – jestli skok vysoký, nebo skok daleký. Jenže jsem byla silnější postavy a neměla jsem na to ten švih. Dana mi řekla: ‚Přijď do tělocvičny a budeme trénovat. Musíš skočit těch sto patnáct centimetrů, jinak tě nevezmou.‘ Byla dost otevřená a doslova mi řekla: ‚Musíš tu prdel zvednout!‘“

• „Viděla jsem, že se něco děje, tak jsem šla v teplákách ven na silnici. Teď slyším ty tanky, jak jeli od Frýdlantu. Já jsem byla tak odvážná, že jsem šla až k nim, jak se tam zastavily. Čuměl hlavou ven z toho tanku a před tím byl takový džíp. Já jsem ještě ze školy znala trošku ruštinu a říkám, proč přijeli, že tu nemají co dělat a ať odejdou. A on se na mě tak ošklivě podíval ten důstojník. Říkám si, Ježíš Maria, co se mnou teď bude. Pochopil, že mu nadávám. Pak se to zase rozjelo. Pan Mencl od nás z internátu byl taky zvědavý, šel po ulici až na náměstí, jak tam byli ti, co protestovali. A říká: ‚Nechoďte nikam, to jsou normální střely. Vždyť vás zastřelí, běžte domů.‘ Jednu tu střelu mi dal, tu nábojnici mám někde schovanou, je ještě plná.“

• „Tam byly pavlače, byl to rohový barák, vevnitř okna a bylo vidět, že tam měla Hitlera a že to byl jako její manžel. Pracovala jako zdravotní sestra a poslední den chtěla utéct s kamarádkou Němkou. Podařilo se jí to, ale ona měla zbraň a už ti naši chlapi, mezi nimi byl i táta, ji nahnali, že ji zajmou a zavřou v Břevnovském klášteře. A ona si najednou takhle sáhla za halenku, vytáhla pistoli a začala po nich střílet. Naštěstí to tátu netrefilo. Tak ji potom naši dorazili a zastřelili. A ještě druhý den mi maminka říkala: ‚Hele, nekoukej, jdi k pekaři, jestli tam je zbytek nějakého chleba, tak to přines domů.‘ Zrovna jsem šla, když ji naši takhle chytli a hodili ji mrtvou na náklaďák.“

• 1

Liberec, 06.07.2022

Běž domů! Otec nechtěl, abych viděla upalování nacistů

Věra Pěničková na cestě do školy, 40. léta 20. století
zdroj: Archiv pamětnice

Věra Pěničková, rozená Musilová, se narodila 5. července 1931 v Liberci jako dcera československého legionáře z Itálie. Její rodina zde žila až do roku 1938, kdy došlo k anexi pohraničí Německem, posléze se rozhodli z bezpečnostních důvodů odejít do vnitrozemí. Válku i její bouřlivý závěr prožili v Praze nedaleko Strahovského stadionu. V červnu 1945 se Musilovi vrátili nazpět do Liberce a nedlouho poté odešla pamětnice do Nového Bydžova, kde se vyučila prodavačkou. Již v té době se stala aktivní členkou Sokola a v jeho řadách se připravovala na Všesokolský slet v roce 1948. Na počátku 50. let se rozhodla věnovat sportu naplno a podala si přihlášku do prestižního Tyršova domu. S přípravou na přijímací zkoušky pomáhala pamětnici zejména atletka Dana Zátopková. Po úspěšném složení zkoušek zde Věra Pěničková začala vést mládež a nacvičovat spartakiády. Později odešla pamětnice zpět do Liberce, kde se jí narodila v roce 1954 dcera Helena a kde se dál věnovala tělesné výchově. Když se 21. srpna 1968 dozvěděla o vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Liberce, šla vynadat jednomu z důstojníků, že tu nemají co dělat a ať jedou pryč. Protiokupační postoje zastávala i později, z čehož měla problémy v zaměstnání a mohla pracovat již pouze jako vychovatelka. Pád komunistického režimu proto přijala s povděkem, vstoupila do nově obnoveného Sokola a stala se cvičitelkou starších žen. Aktivně cvičila až do roku 2014. V době natáčení (2022) žila v Liberci.