Adinay Peña Díaz

• „Protože tady to prostě takhle funguje, někam vás pošlou a lítáte jak hadr na podlahu. Proto jsem ze zdravotnictví odešla a už se tam znovu nevrátím. Mám tu práci ráda, ale znova už do toho nejdu. Proto jsem odešla, protože tam jste jak… No vždyť se jen podívejte na celý ten příběh, od chvíle, když jsem začala pracovat jako zdravotní sestra až do konce. Musíte říkat, co chtějí oni, a sami nemáte právo na nic. Vždycky přijdou s nějakou záminkou, vynaleznou vám něco, aby vás přinutili dělat to, co chtějí oni. A k čemu se s nimi nakonec budete dohadovat nebo cokoli dělat, když nemáte šanci vyhrát. Nakonec se všude stejně dostanou ti, co jsou nahoře, a co s tím naděláte? Vždycky jeden trpí kvůli ostatním.“

• „V čem spočívá práce zdravotních sester? Zdravotní sestry v ordinaci mají na starosti nekonečné množství úkolů. Bohatě stačí už jen to, co musíte dělat každý den, tedy starat se těhotné ženy, děti mladší než jeden rok, a k tomu když máte některého z vašich pacientů, který je nemocný, musíte za ním dojet. Teď si nechci ani představovat, co k tomu všechno ještě přibylo s koronavirem. A tuhle pracovní náplň musíte vykonávat denně a každý den o tom psát výkazy. Ty taky zaberou hrozně času, kterého máme už takhle málo. Výkazů je strašné množství a stejně do nich nemůžete uvést pravdu.“

• „Bylo to tam plné čumilů, vylezli nahoru po přístřešku u ubytovny, někdy tam byla i zlomená prkna a přes ně se dovnitř do ubytoven dostávali lidi z ulice. V tom věku už jsme se tolik nebály, ale ani tak to nebylo nic příjemného.“ Jaké byly tvoje kamarádky? Jaká byla celá skupina, jak jste si navzájem pomáhaly? „Na ubytovně nás skoro vždycky byla skupina kamarádek, navzájem jsme si hlídaly věci a dávaly na sebe pozor, ale jako vždycky jsme každá měla svoji nejlepší kamarádku, se kterou jsme si říkaly všechno, o všech problémech a dalších věcech.“

• „Pamatuju si, že nás vozili na venkovskou školu, kde jsme skoro půl dne sbírali brambory. Někdy jsme tam jezdili odpoledne, kdy slunce pálilo ještě víc. Navíc jsme museli nasbírat určité množství, byly na to kvóty. A takhle to s náma vedli. Navíc nás neustále kontrolovali, jestli se neflákáme. Další věc byla, že nás tam vozili v několika autech, v nich byla spousta kluků, a… no to už si představíte sami. Vždycky jsem byla jedna z těch nejmenších. A taky jedno z posledních čísel ve třídě – ti, co byli na začátku, totiž nastupovali jako první, a zabrali si tak místa na okraji u zábradlí, kde bylo něco vidět a měli tam trochu větší pohodlí. Když jsem přišla na řadu, bylo už všude plno a cesta byla hrozná. Pracovali jsem hrozně moc, nic jiného nám ani nezbývalo.“

• 1

Cuba, 01.11.2021

K čemu se s nimi dohadovat nebo cokoli dělat – v komunistickém zřízení nemáte šanci vyhrát

Peña Díaz Adinay, 2021
zdroj: Post Bellum

Příběh Adinay Peñy Díaz není příběhem s politickým podtextem či snad o piklích komunistického režimu vůči kubánskému lidu. Adinay ve svém svědectví vypráví příběh dívky, která vyrostla ve vesnici ztracené v horách bez elektřiny a pitné vody, příběh dětské sestry, která se musela vypořádat s nedostatkem léků a osobních ochranných prostředků, příběh svobodné matky malé holčičky, a především silné ženy, jako jsou všechny ženy na Kubě. Adinay Peña se narodila v roce 1989 ve městě Trinidad na Kubě, ale pochází z venkovské oblasti, která se nachází v horách. Vyrůstala na statku svých prarodičů ve vesnici Pitajones, a v dětství tak musela tvrdě pracovat. Po absolvování přípravného studia na univerzitu se rozhodla věnovat zdravotnictví a studovala na dětskou sestru, ve čtvrtém ročníku však byla kvůli neodůvodněné absenci vyloučena. Než se Adinay narodila holčička, pracovala v několika dětských ordinacích. Při své práci zdravotní sestry musela čelit složitým situacím, mimo jiné neměla k dispozici adekvátní lékařský sbor, aby mohla provádět vyšetření těhotných žen nebo malých dětí. Situace se ještě zhoršila s koronavirovou pandemií v letech 2020 a 2021. Na Kubě je obecně nedostatek základních léků, produktů osobní hygieny a desinfekčních přípravků. V současnosti Adinay pracuje jako kadeřnice, protože na Kubě je lékařů a pediatrů málo, a veškerá odpovědnost za pacienty tak dopadá na zdravotní sestry, které k výkonu své práce nemají potřebné zdroje, a nakonec ani vzdělání. Spolu se svojí malou dcerou žije ve městě Banao.