Jiří Palatý

• „Takže docent Fischer u nás normálně bydlel, byl přihlášen, dostával dokonce i lísky, potom, takže to u nás fungovalo. Jinak my jsme mu říkali pan učitel, samozřejmě jsme věděli, že se má jmenovat Hybšman, říkalo se, že je učitel, což on vskutku byl. U nás bydlel až do roku 42. On byl vůdčí osobností petičního výboru Věrni zůstaneme, podle prohlášení prezidenta Beneše, že zůstaneme věrni. Vypracovával program pro poválečný vývoj v naší republice. Bohužel ta organizace, ten Petiční výbor, se brzy dostal do hledáčku gestapa. Nakonec se gestapo dostalo i k nám, což byla hrozná tragédie, protože ten, který to udal, ten tady bydlel kousek od nás.“

• „To ale bohužel všechno prasklo, takže si ještě v roce 43 přišli pro moji maminku, opět brzo ráno. Tu samozřejmě zatkli, to už si byli jistí, oč jde. Bohužel zatkli i mého otce, byl to už starší pán, dostal se s nimi do hádky kvůli Masarykovi. Oni se posmívali obrázku Masaryka na jeho psacím stole a to nakonec vedlo k jeho zatčení. Bohužel útrapy koncentráku ho brzo zničily, zemřel koncem ledna 1944 v Buchenwaldu.“

• 1

V bytě u pamětníka, 24.09.2014

Otce zatklo gestapo, když se s nimi dal do hádky kvůli Masarykovi

Jiří Palatý
zdroj: Dobové - archív pamětníka, současné - sběračka

Jiří Palatý se narodil 11. srpna 1928 v Praze-Braníku. Jeho otec byl příznivcem sociální demokracie, a proto u sebe rodina pamětníka v letech protektorátu ubytovala známého sociálnědemokratického politika doc. Josefa Fischera. Bydlel u nich několik měsíců v roce 1941 pod krycím jménem Hybšman. Bohužel se jako jeden z členů Petičního výboru Věrni zůstaneme brzy dostal do hledáčku gestapa a neunikl zatčení. Pamětník tehdy pomáhal varovat ostatní příslušníky odboje. V roce 1943 při další vlně zatýkání byli uvězněni i matka a otec Jiřího Palatého. Matka se po skončení války vrátila k rodině, ale otec nepřežil útrapy koncentračního tábora. Pamětník se po válce věnoval studiu chemie a učil na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.