Alžběta Odziomková

Vytrhávali tam ženám náušnice z uší

Alžběta Odziomková v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Alžběta Odziomková se narodila 15. dubna 1938 v malé osadě Chebzí na Jesenicku jako nejstarší ze tří dětí rodičům Františkovi a Emmě Langerovým. Oba rodiče byli německé národnosti. Její otec narukoval do německé armády a v říjnu 1941 padl v bitvě o Charkov na území dnešní Ukrajiny. Jako sedmiletá zažila v květnu 1945 drancování sovětských vojáků v České Vsi, kam se rodina přestěhovala po smrti otce. Rodinu si na práci na statku vybral český hospodář, a proto nebyla zařazena do odsunu Němců. Během shromažďování Němců na náměstí v Jeseníku (tehdy Frývaldov) ale zažila, jak byly německým ženám vytrhávány náušnice přímo z uší. V té době také přišla o většinu příbuzných, kteří skončili v západních zónách Německa. Dva roky rodina pracovala u českého sedláka, než děti kvůli nedostatku jídla utekly k prarodičům do Chebzí, kde již rodina zůstala. Kvůli chybějícím ročníkům Alžběta ukončila základní školní docházku už v šesté třídě. V Jeseníku se pak vyučila tkadlenou a nastoupila do tamní textilní továrny Moravolen, kde pracovala až do odchodu do penze v roce 1991, což bylo bezmála 40 let. Právě v zaměstnání se seznámila s manželem Josefem Odziomkem. Po svatbě se novomanželé přestěhovali do Jeseníku, kde se jim postupně narodily tři děti – dcera Alžběta a synové Josef a Zdeněk. V Jeseníku žila Alžběta Odziomková i v době natáčení v roce 2023.