Emílie Novosadová

Chtěli jsme odjet, protože tam nebylo dobré žití

Emílie Novosadová v mládí
zdroj: archiv pamětnice

Emílie Novosadová, za svobodna Končelová, se narodila 14. června 1931 v Daruvarském Brestově (Brestovac Daruvarski) ve Slavonii v tehdejším Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Její rodiče Ludvík a Josefina patřili k potomkům českých emigrantů, kteří do této oblasti přišli za výhodnějšími životními podmínkami počátkem 20. století. Za druhé světové války rodina pomáhala tamním partyzánům. V roce 1946 reemigrovali do Československa a usadili se ve Frélichově (od roku 1949 Jevišovka). Tam se Emílie v roce 1947 provdala za Josefa Novosada, který prošel boji v Jugoslávii v řadách 1. československé brigády Jana Žižky z Trocnova a několik měsíců sloužil v osobní stráži Josipa Broze Tita. Manželé pak získali hospodářství v blízkých Litobratřicích, kde soukromě hospodařili, než v roce 1950 vstoupili do jednotného zemědělského družstva (JZD). V roce 1954 z JZD odešli a bezmála čtyři roky pak opět soukromě hospodařili. V roce 1957 byli ale donuceni do JZD opět vstoupit. Poté se přestěhovali do Střelic (dnes součást Uničova), kde se Emílie Novosadová v tamním JZD starala o dobytek. Následně až do svého odchodu do penze pracovala v národním podniku Tesla Litovel. V době natáčení v roce 2022 bydlela Emílie Novosadová společně s manželem ve Vojenské nemocnici v Olomouci, s nímž už před čtyřmi lety oslavila sedmdesát let společného soužití.