Karin Nováková

• „Zrovna jsme potřebovali udělat větší nákup a manžel byl v práci. Chtěli jsme jet do Chebu. Říkala jsem si: ‚Co teď budu dělat?‘ Nenapadlo mě nic jiného než vytáhnout auto z garáže. Jela jsem do Lubů, manžel šel z práce a jeli jsme do Chebu a sháněli chleba, protože nikde nebyl chleba. Na silnici na Vojtanov už všude ve škarpě stálo plno tanků. Bylo to nepříjemné.“

• „Vždycky den předtím přišel starosta s nějakými lidmi, prošli baráky a který barák se komu zalíbil, tak ten druhý den dostal [nařízení], že musí mít v tolik a tolik hodin sbaleno 30 kilo a že půjdou pryč. Každý si narychlo sebral, co bylo třeba, a odvezli je do Chebu na nádraží. Tam byli v tom lágru nebo v klášteře, než přijel další vlak, aby je naložil a odvezl.“

• „Prababička, která šla do odsunu, tam byla asi 14 dní a žalem umřela, protože nepřenesla přes srdce, že tady museli nechat dobytek. Měli pěkné krávy a koně. Chodila po vesnici a křičela, že chce domů, úplně se zhroutila a umřela. A byl konec.“

• 1

Plesná, 12.09.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Sudetské osudy

Odsun byl bolestný, prababička ho nepřežila

Karin Nováková, 60. léta
zdroj: Archiv pamětníka

Karin Nováková se narodila 3. ledna 1942 v osadě Flussberg, která nyní spadá pod obec Luby, do rodiny německé národnosti. Maminka Elfriede se vyučila švadlenou, tatínek Alfred byl stejně jako dědeček houslařem. Kvůli železné oponě rodina Karin Novákové přišla o dva domy. Část rodiny se dostala do odsunu, včetně prababičky, která krátce poté zemřela. V roce 1968 při invazi Československa vojsky Varšavské smlouvy viděla kolony tanků u Vojtanova. Od roku 1956 až do jeho uzavření v roce 1995 pracovala v textilním podniku Tosta. V roce 2022 žila v obci Luby.