MgA. Jan Neubert

• „Já pocházím z dost netypické rodiny, protože moje rodina byla před rokem 1948 docela bohatá a známá. Můj děda měl zásluhy za války, byl zpravodajský důstojník. Dostávaly se k němu zprávy a on věděl, kam je dát. Měl mnoho kamarádů vojáků, kteří byli samozřejmě za války postavení mimo službu, ti zase měli konexe na parašutisty a vysílačky. Můj děda Karel Neubert byl majitelem a šéfredaktorem Pestrého týdne, týdeníku pro celou rodinu, dnes bych to přirovnal k něčemu jako Reflex, měl tam výborné fotky a texty k tomu. Měl množství různých konexí.“

• „Na mě nebylo moc času a děda byl v důchodu, tak se mi věnoval. Poslouchali jsme například spolu Svobodnou Evropu. Tenkrát to bylo zakázané, ale v té vile tenkrát na nás nemohl nikdo donášet. Vysvětlil mi, kdo je Peroutka a jak to tenkrát bylo. Měl jsem už tenkrát, v pěti osmi letech, povědomí, co je politika. Naučil mne úžasnou věc, číst mezi řádky. Což se mi hodí dodneška, v těch různých komentářích mne naučil vyhmátnout, co je pod tím textem skrytého. To mi dodneška pomáhá a bavím se, když vidím naše politiky a vidím nesmysly, které oni chtějí, aby byly skrytý.“

• „On nás uměl zbavit politické buzerace, ochraňoval nás jak ta kvočna. Přicházeli nějací ministerští debilové s idiotskými nápady, jak utužovat socialismus. On předešel dobu. Jako je dnes computer a světelný displeje na nádraží, on měl za zády sololitovou desku, která měla dírky, a měl několik set barevných nýtků a gumičky a špagátky a tam měl jmenovky těch jednotlivých studentů, měl takový mechanický počítač a displej. Když nějaký ten ministerský pitoma chtěl vědět, co studenti dělají, tak je přesvědčil, že ví, co jednotliví studenti dělají. Dokonale každou komisi smáznul. Odešli a byl klid. Byla to oáza klidu a liberalismu. Všechny ty pitomosti se nás netýkaly. Do knihovny chodily úžasné časopisy ze Západu.“

• 1

Dobřichovice, 23.03.2016

Děda mne naučil číst mezi řádky

Jan Neubert v roce 2018
zdroj: Hynek Moravec, Post Bellum

Jan Neubert se narodil 1. srpna 1952 a je potomkem známé rodiny Neubertů. Mezi jeho předky patří pradědeček Václav Neubert (1852-1936), knihkupec, tiskař a nakladatel, který od roku 1877 na pražském Smíchově provozoval tiskárnu a grafické závody vydávající knihy, učebnice a obrazové publikace. Dědečkem Jana Neuberta byl nakladatel Karel Neubert (1894-1973), jenž ve 20. letech inicioval vznik časopisu Pestrý týden, který vedl až do jeho zániku v roce 1945. Otcem Jana Neuberta byl také fotograf, Karel Neubert (1926-2003), jeden z průkopníků barevné fotografie v poválečném Československu. Mezi jeho příbuzné patřil i fotograf a příslušník RAF za druhé světové války Ladislav Sitenský (otcův bratranec). Jan Neubert vystudoval fotografii na FAMU a v sedmdesátých a osmdesátých letech se na volné noze živil fotografií. V devadesátých letech začal podnikat a založil nakladatelství. Fotografii rovněž vyučoval na soukromé vysoké škole či na gymnáziu v Radotíně. Byl dlouholetým zastupitelem a radním v Dobřichovicích. Ve svém volném čase se věnuje hraní na kontrabas nebo výtvarné tvorbě plastik z kovového šrotu.