Václav Netuka

Pokrývač a zvěstovatel slova Božího

Václav Netuka
Václav Netuka
zdroj: Pamět národa - Archiv

Otec Václav Netuka se narodil 2. října 1929 v Rychnově nad Kněžnou. Byl nejmladším z pěti bratrů. Otec pracoval jako sedlář, matka zemřela, když bylo Václavovi třináct let. Vystudoval gymnázum v Rychnově nad Kněžnou a po maturitě v roce 1948 se zapsal do kněžského semináře v Hradci Králové. Jeho teologické studium však mělo krátkého trvání. V roce 1950 seminář úředním rozhodnutím rozpustili a Václav musel narukovat k Pomocným technickým praporům. Nejprve sloužil v Plzni a poté v Přerově, kde pracoval na stavbě vojenského letiště. Po odchodu do civilu začal navštěvovat bytový kněžský seminář v Brně a v roce 1968 se dočkal tajného vysvěcení na kněze. V 70. letech pracoval v pokrývačském družstvu, které opravovalo kostelní střechy po celém Československu. Pracovních cest využíval společně se svými kolegy k náboženské činnosti a šíření literatury s duchovní tematikou, kterou množili na cyklostylu. V roce 1983 byl zatčen a dlouhé čtyři roky strávil ve vyšetřovací vazbě. Viněn byl jednak z rozkrádání, jednak ze šíření zakázané literatury. Po roce 1989 se konečně mohl stát oficiálně knězem a ve svých šedesáti letech se začal naplno věnovat duchovní praxi. Působil v Brně-Židenicích, v současné době je pomocným duchovním v Lovčicích u Chlumce nad Cidlinou.